Τρίτη 6 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ραντεβού ειρήνης στο Μαραθώνα

Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 18 Μάη

Το μεγάλο ραντεβού του κινήματος ειρήνης είναι και φέτος στο Μαραθώνα, από όπου την Κυριακή 18 Μάη θα ξεκινήσει η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης,στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ με κεντρικό σύνθημα "Ειρήνη - Φιλία - Βαλκανική Συνεργασία".Η πορεία θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων. Με την πορεία αυτή θα κορυφωθεί το Δεκαήμερο Ειρήνης που πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ σε όλη την Ελλάδα.

Τα συνθήματα της φετινής πορείας θα είναι: "Οχι στη βαρβαρότητα της νέας τάξης πραγμάτων", "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Κάτω τα χέρια από τον αλβανικό λαό", "Οχι στην αμερικανονατοϊκή κυριαρχία στο Αιγαίο", "Οχι στη διχοτόμηση - ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου", "Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά".

Την ίδια μέρα, 18 Μάη, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου διοργανώνουν πορεία ειρήνης από την Κερασίτσα,γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Τρίπολη.

Η ΕΕΔΥΕ στη διακήρυξη - κάλεσμα για την πορεία που εξέδωσε, τονίζει τα παρακάτω:

"H ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Το αποκρουστικό της πρόσωπο έχει πια αποκαλυφθεί. Οι εντάσεις, οι ανοιχτές επεμβάσεις, ο πόλεμος και η τρομοκρατία των όπλων, με μέσο και εργαλείο το ΝΑΤΟ και τη νέα στρατηγική του, σημαδεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στον πλανήτη. Τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά στη Βοσνία, ο στρατός κατοχής στην πρώην Γιουγκοσλαβία, η στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία, σηματοδοτούν την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να καθυποτάξουν τους λαούς και να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.

Ετσι ο κόσμος γίνεται λιγότερο ασφαλής, οι λαοί φτωχότεροι, οι κοινωνικές κατακτήσεις ανατρέπονται, η φτώχεια, η πείνα, η δυστυχία παίρνουν δραματικές διαστάσεις όχι μόνο στις χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά και στις αναπτυγμένες.

Τα Βαλκάνια πλήρωσαν και πληρώνουν με αίμα τη νέα τάξη και τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Με την τρομοκρατία των ΝΑΤΟικών όπλων και τη Συνθήκη του Ντέιτον, η Βοσνία οδηγήθηκε σε ΝΑΤΟική κατοχή. Η ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση που επιχειρείται στην Αλβανία κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, προειδοποιεί τους λαούς για τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η ασύδοτη και τρομοκρατική δράση του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών.

Η ελληνική κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη στις εντολές του ΝΑΤΟ και φιλοδοξώντας να παίξει το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή, στέλνει και πάλι ένα τάγμα στρατιωτών στην Αλβανία, γίνεται συνυπεύθυνη σ' ένα σχεδιαζόμενο έγκλημα, που έχει στόχο να διατηρήσει δικτατορικά καθεστώτα τύπου Μπερίσα και να εδραιώσει τη ΝΑΤΟική κυριαρχία.

Η Κύπρος και το Αιγαίο οδηγούνται σε διχοτόμηση για να εδραιωθεί η διαιτησία και η επικυριαρχία των ΗΠΑ στο νησί και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Βορείου Αφρικής.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προωθημένη ΝΑΤΟική βάση με τα στρατηγεία της Λάρισας, τη λειτουργία της βάσης του Ακτιου, του Πεδίου Βολής της Κρήτης, ο ελληνικός στρατός, με τη συμμετοχή του στις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης και την έξοδό του εκτός συνόρων, σε διμοιρία του ΝΑΤΟ.

Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει 4 τρισ. δραχμές για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπηρετεί τις ΝΑΤΟικές επιθετικές ανάγκες στην περιοχή και υλοποιείται με το πρόσχημα της τουρκικής απειλής.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση σ' έναν κόσμο της αδικίας και του παραλογισμού, ο φιλειρηνικός και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του λαού μας και όλων των λαών είναι η μοναδική απάντηση. Στο μεγάλο δίλημμα της εποχής μας, υποταγή στη βαρβαρότητα ή αντίσταση και ανατροπή της, καλείται να απαντήσει καθένας που "θέλει να ονομάζεται άνθρωπος".

Στα βήματα της αντίστασης και ανατροπής της Νέας Τάξης, στα βήματα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, πορευόμαστε και φέτος από το Μαραθώνα στην Αθήνα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους λαούς, παλεύουμε για την ειρήνη και την ανθρωπιά που δε συμβιβάζεται με τον πόλεμο και των "ανθρωπισμό" της δολοφονίας αμάχων στην Αδριατική και τη "βοήθεια" με τις ερπύστριες των τανκς, που προσπαθούν να σβήσουν την ελπίδα και αξιοπρέπεια του αλβανικού λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ