Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Γιατί εξαιρούνται τα νησιά του Αιγαίου;

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη συμφωνία με την εισαγωγή του όρου "υπερπεριφερειακότητα" υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του ΕΚ, στη συζήτηση σχετικά με τα αναπτυξιακά προβλήματα των πλέον απομακρυσμένων περιφερειών της Ενωσης, τονίζοντας ότι "υπό τον όρο αυτό εννοούνται περιφέρειες πολύ απομακρυσμένες, ενώ παράλληλα ζητούνται πρόσθετα μέτρα, πέρα από τις όποιες ενισχύσεις στη ρουτίνα της περιφερειακής πολιτικής".

"Η προσέγγιση όμως αυτής", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "παρουσιάζει μια ανισόμετρη λογική. Οι περιφέρειες αυτές αναζητούνται σε απομακρυσμένα πελάγη, που η μόνη τους σχέση με τον ευρωπαϊκό χώρο είναι ότι κάποτε συνδέθηκαν με αποικιακούς δεσμούς. Με το τρόπο αυτό, αγνοείται το πολυνησιακό σύμπλεγμα των νησιών του Αιγαίου, που υπήρξε το λίκνο του ελληνικού και εν συνεχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού χώρου. Η έκθεση δεν αναφέρεται σε αυτά τα νησιά που έχουν την ίδια και κατά περίπτωση μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι σε κατάσταση ερήμωσης, εξαιτίας της έλλειψης των ενισχύσεων".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε "επέκταση αυτής της πολιτική και για το σύμπλεγμα του Αιγαίου, που επιπλέον δοκιμάζεται και από τον τουρκικό επεκτατισμό που εμποδίζει την ανάπτυξη του τουρισμού σαν μοναδική πηγή ζωής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ