Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίσταση στην Ευρώπη των μονοπωλίων

Ο Νούνο Κόστα μιλώντας για τις εντυπώσεις του από τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, λέει: "Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου φάνηκε ξεκάθαρα ότι η ΚΝΕ είναι από τις ισχυρότερες Οργανώσεις νεολαίας της Ευρώπης. Φάνηκε ότι έχει βαθιά γνώση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο, ενώ έχει επίσης και βαθιές ιδεολογικές ανησυχίες και αναζητήσεις. Πιστεύω ότι η εμπειρία που αποκόμισα ως εκπρόσωπος της Πορτογαλικής Κομμουνιστικής Νεολαίας, θα σταθεί πολύτιμη για την Οργάνωσή μου".

Να αποφασίσουν οι λαοί για τις τύχες τους

- Πριν από λίγες μέρες οι προοδευτικοί Πορτογάλοι και όλος ο προοδευτικός κόσμος γιόρτασε την επέτειο της Επανάστασης των Γαρίφαλων. Πώς τα μηνύματα εκείνου του αγώνα του λαού περνούν στους αγώνες της σημερινής γενιάς της πατρίδας σου;

- Η Επανάσταση των Γαρίφαλων είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για την ιστορία της χώρας μου και ένας από τους στόχους της πάλης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας είναι να παραμείνουν ζωντανά στους νέους τα μηνύματα της Επανάστασης. Στο πνεύμα εκείνο των χρονών καλούμε τους νέους να παλέψουν για τα δικαιώματα που τους αφαιρούνται σήμερα από την κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών και των σοσιαλιστών, οι οποίοι προσπαθούν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τους κανόνες της Ευρωσύγκλισης. Οπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όλα τα κεκτημένα δικαιώματα του λαού μας αφαιρούνται το ένα μετά το άλλο. Η κυβέρνηση, ακόμη, με τη σύμπραξη της Δεξιάς, παίρνει μια σειρά μέτρα για να καταστήσει τη συνδικαλιστική δράση παράνομη.

- Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους νέους στη χώρα σου μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ;

- Σήμερα η κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει σχεδόν όλες τις μεγάλες εθνικές επιχειρήσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ άλλες επιχειρήσεις παραγωγικές για τη χώρα μου τις έκλεισε τελείως. Δε διασφαλίζει το δικαίωμα των νέων στην εργασία, με πλήρη δικαιώματα και στη θέση της έχει βάλει την πολυαπασχόληση. Μέρα με τη μέρα τα προβλήματα οξύνονται, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πιο λίγοι και πλουσιότεροι.

- Πώς απαντούν οι κομμουνιστές σε αυτήν την κατάσταση;

- Σήμερα έχει αρχίσει και αναπτύσσεται στην Πορτογαλία ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης από τους εργαζόμενους, με πρωτοστάτες τους κομμουνιστές, ενάντια στην Ευρώπη των μονοπωλίων. Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι πραγματικά σημαίνει Ευρωσύγκλιση και ότι αυτό είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα. Ζητάμε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αφού πρώτα ενημερωθεί γι' αυτήν. Βέβαια, εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε το σύνολο των άλλων κομμάτων και των ΜΜΕ, που κύριο τοεπιχείρημα που μας αντιτάσσουν είναι ότι θέλουμε να απομονώσουμε τη χώρα. Πιστεύω ότι αν οι Πορτογάλοι, όπως και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης, γνώριζαν τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έλεγαν σύσσωμοι ΟΧΙ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ