Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Η Φθιώτιδα μπορεί να αναπτυχθεί

- Σήμερα είναι μέρα παμφθιωτικής κινητοποίησης. Ποιοι λόγοι την επέβαλαν και πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας;

- Η σημερινή παμφθιωτική κινητοποίηση (στάση εργασίας, κλείσιμο μαγαζιών, συμβολική κατάληψη Περιφέρειας) γίνεται κατά της παραγωγικής συρρίκνωσης και της ανεργίας, κατά του ξεκληρίσματος των αγροτών και της "επιχείρησης - λουκέτο", που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές. Η σημερινή κινητοποίηση, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς του νομού μας, αποτελεί την αρχή. Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με πιο δυναμικούς αγώνες, με συλλαλητήρια και με νέα 24ωρη παμφθιωτική απεργία στις 30 Μάη.

- Ερευνα του Περιφερειακού Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι, σε σχέση με το 1981, ο νομός παρουσιάζει μια συνολική χειροτέρευση σε όλα τα χαρακτηριστικά της "αγοράς εργασίας". Πού οφείλεται αυτό;

- Οι καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις φιλομονοπωλιακές εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν μετατρέψει τη Φθιώτιδα σε προβληματική περιοχή. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ όσες λειτουργούν έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται πως τα έξι τελευταία χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας. Η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα τη γρήγορη αύξηση της ανεργίας, σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το πανελλαδικό ποσοστό. Υπολογίζεται ότι η ανεργία στο νομό μας ξεπερνά το 13 - 14%, οι περισσότεροι είναι νέοι και γυναίκες, καθώς και όσοι είναι έτοιμοι να μπουν στην παραγωγή.

- Ποιοι ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση;

- Υπάρχουν ένοχοι για τη συρρίκνωση. Υπεύθυνη και ένοχη είναι η συγκεκριμένη πολιτική "Made in Europe". Πολιτική παραγωγικής συρρίκνωσης, ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων, που εφαρμόζουν με νεοσυντηρητικές ή σοσιαλφιλελεύθερες παραλλαγές τα κόμματα του δικομματισμού. Ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικοί εκφραστές τους. Θεωρούμε υποκρισία τη στάση των τοπικών στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που τόσα χρόνια ψηφίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική. Υποκριτική είναι η στάση των αιρετών αρχόντων και της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος, που αποδέχονται και στηρίζουν τις καταστροφικές πολιτικές και έχουν ξεχάσει κάθε έννοια αγωνιστικής διάθεσης και σύγκρουσης. Οι ίδιοι άλλωστε πριν λίγο καιρό είχαν επιλέξει το ρόλο του χειροκροτητή στην επίσκεψη των κυβερνητικών κλιμακίων.

- Υπάρχει διέξοδος; Μπορεί η Φθιώτιδα, με τον πλούτο και το δυναμικό που διαθέτει, να αναπτυχθεί παραγωγικά σε όφελος των εργαζομένων και του λαού της;

- Ναι, μπορεί. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική, που να έρχεται σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, την ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ του μεγάλου κεφαλαίου. Πολιτική που να παίρνει υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Πρέπει να υπάρξει εθνικός περιφερειακός σχεδιασμός και εφαρμογή κλαδικών πολιτικών. Στήριξη της ΛΑΡΚΟ ως δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας, στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Κατάργηση των ποσοστώσεων. Αξιοποίηση του παράκτιου και ορεινού τουρισμού και των ιαματικών πηγών που υπάρχουν. Ο νομός μας είναι προικισμένος από τη φύση, διαθέτει πλούτο και μπορεί να πετύχει παραγωγική ανασυγκρότηση και ευημερία των κατοίκων του.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ