Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόγραμμα ιδιοστέγασης των δημόσιων υπηρεσιών

Κάτω από το βάρος που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για την πληρωμή ενοικίων (πέρσι 20 δισ. και φέτος 23 δισ. δραχμές), που στεγάζουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, η κυβέρνηση μελετά το θέμα ιδιοστέγασής τους

Στοιχεία και προτάσεις, με στόχο την κατάρτιση ενός προγράμματος ιδιοστέγασης των υπουργείων και των δημόσιων υπηρεσιών - σε τρία στάδια - άρχισε να συγκεντρώνει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος όλων των παραπάνω είναι, τόσο η μείωση της δαπάνης του προϋπολογισμού για μισθώματα (ενοίκια) κτιρίων των υπουργείων και των διαφόρων υπηρεσιών τους, όσο και η αντιμετώπιση λειτουργικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τη διασπορά των διαφόρων υπηρεσιών ενός υπουργείου. Η δαπάνη του προϋπολογισμού για ενοίκια είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυξανόμενη, αρκεί να αναφερθεί ότι από 20 δισ. δραχμές που ξοδεύτηκαν πέρσι για ενοίκια κτιρίων, φέτος προβλέπεται να δαπανηθούν για τον ίδιο σκοπό περίπου 23 δισ. δραχμές. Μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης και των προβλημάτων πολυδιάσπασης της δημόσιας διοίκησης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την απόκτηση ιδιοτήτων κτίρια σύγχρονων προδιαγραφών.

Στα πλαίσια αυτά, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καλεί με εγκύκλιό του όλα τα υπουργεία, να συντάξουν σε - συνεργασία με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) - προκαταρκτικές προτάσεις στέγασης. Οι προτάσεις αυτές, θα πρέπει να υποβληθούν στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου στη συνέχεια να καθοριστεί το χρηματοδοτικό σχήμα και η τελική διαδικασία υλοποίησης του έργου - εάν και εφόσον βρεθούν τα χρήματα - για την υλοποίησή του. Η πρώτη αξιολόγηση - θα γίνει από ειδική επιτροπή - θα αφορά τις προτάσεις υπουργείων και φορέων του δημοσίου, οι οποίες θα υποβληθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τις 20 Ιούνη.Η προκαταρκτική πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Πρώτον, προμελέτη του κτιριακού προγράμματος των υπουργείων και των δημόσιων φορέων, που θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής: α) καταγραφή των λειτουργικών τους αναγκών. β) διερεύνηση αγοράς ή και μετατροπής κτιρίου. γ) διενέργεια αγοράς οικοπέδου και ανέγερσης νέου κτιρίου. δ) το εκτιμώμενο κόστος και τη χρονική διάρκεια αποπεράτωσης των έργων.

Δεύτερον, πρόταση αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας,η οποία θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση αξιοποίησης της ίδιας περιουσίας των υπουργείων ή εκτάσεων, που θα μπορεί να παραχωρήσει ή να διαθέσει η ΚΕΔ.

Τρίτον, χρηματοδοτικό σχήμα.Σ' αυτό θα περιλαμβάνεται το σημερινό κόστος των ενοικίων, τα διατιθέμενα ίδια κεφάλαια ή πόροι που μπορούν να εφευρεθούν από το υπουργείο κλπ. Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στη διερεύνηση δυνατότητας συνάψεως ομολογιακού δανείου κατάλληλου ύψους και χρονικής διάρθρωσης, η δαπάνη εξυπηρέτησης του οποίου θα ικανοποιεί τα εξής κριτήρια: α) η ετήσια δαπάνη δε θα υπερβαίνει το ετήσιο ύψος των τρεχόντων μισθωμάτων. β) Η πληρωμή των τόκων θα αρχίζει από την ημερομηνία διακοπής της πληρωμής ενοικίων, έτσι ώστε το κόστος ενοικίασης να μεταπίπτει σε κόστος αποπληρωμής χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ