Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ματωμένη Πρωτομαγιά και το αφιέρωμα της ΕΤ1

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς και με το πρόσχημα να τιμήσουν δήθεν τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν τη μέρα αυτή απ' τους φασίστες κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι ιθύνοντες του Προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΤ1, με παρουσιαστή και αφηγητή κάποιον κύριο Γκρη (αν συγκράτησα σωστά τ' όνομά του), κατασκεύασαν και παρουσίασαν ένα "αφιέρωμα" που μόνο αισθήματα οργής και αγανάκτησης θα μπορούσε να προκαλέσει σε κάθε τίμιο Ελληνα πατριώτη.

Πρόκειται για βεβήλωση της μνήμης και για βαρύτατη ασέβεια απέναντι στο αίμα και τη θυσία εκείνων των ηρώων.

Κόβοντας και ράβοντας στα μικρά τους μέτρα την ιστορική αλήθεια, οι οργανωτές της εκπομπής, συγκρότησαν ένα κατασκεύασμα σε στιλ Χαρδαβέλλα ή Μικρούτσικου, με ερωτήσεις του τύπου: "Τι αισθανθήκατε όταν μάθατε ότι εκτελέστηκε ο αδελφός σας;", ή ρωτώντας τις αδελφές του αγωνιστή Μαριακάκη, τι αισθάνθηκαν όταν έλαβαν ένα γράμμα από κάποιους φίλους του, με συλλυπητήρια για το θάνατο του αδελφού τους. Και αποτελεί καπηλεία πραγματική, να μας δείχνουν τη σφυρίχτρα (ακριβό ιστορικό κειμήλιο) του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και να μη λένε λέξη για το ποιος ήταν αυτός ο Σουκατζίδης, που δε δέχτηκε να του χαρίσουν οι δήμιοι τη ζωή και να βάλουν στη θέση του για εκτέλεση έναν άλλον σύντροφό του.

Αναφερόμενοι στους "200 της Καισαριανής", τους χαρακτηρίζουν γενικά και αόριστα "Ακροναυπλιώτες", "Ελληνες πατριώτες", "αντιστασιακούς", και προσπαθούν να αποσιωπήσουν αυτό που ξέρει πια και ο τελευταίος Ελληνας. Οτι αυτοί οι 200 που θυσιάστηκαν στο Σκοπευτήριο ήταν Ελληνες Κομμουνιστές,πολιτικοί κρατούμενοι της βασιλομεταξικής δικτατορίας, που το "επίσημο κράτος" των δωσιλόγων και των προδοτών, αντί να τους ελευθερώσει για να πολεμήσουν κι αυτοί τον φασίστα επιδρομέα - όπως οι ίδιοι το ζήτησαν - τους παρέδωσε σιδεροδέσμιους στα νύχια του κατακτητή, για να τους εξοντώσει.

Τη στιγμή που ο ίδιος ο Τσόρτσιλ αναγνώρισε επίσημα πως οι Ελληνες κομμουνιστές, "προς αιωνίαν τιμήν των", ρίχτηκαν πρώτοι σε κείνον τον αγώνα και οδήγησαν το λαό στο δρόμο της Αντίστασης ενάντια στο φασισμό, οι δικοί μας εδώ οι ασπάλακες, μοχθηρά και μικρόψυχα ανθρωπάκια τυφλωμένα απ' το αντικομμουνιστικό τους μίσος, κλείνουν τα μάτια μπροστά στην αλήθεια.

Εχουν εξοστρακίσει απ' το "αφιέρωμά" τους τη λέξη "κομμουνιστής" και μετά βίας, δυο ή τρεις φορές σε όλη την εκπομπή, άφησαν ν' ακουστεί ακόμα και η λέξη ΕΑΜ και ΕΑΜίτες.

Αυτοί, λοιπόν, κύριοι του Προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΤ1, που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ήταν όλοι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. Μέλη και στελέχη του τιμημένου ΚΚΕ, του κόμματος των αγώνων και των θυσιών. Και την αλήθεια αυτή κανένας δεν μπορεί να την αποσιωπήσει ή να την παραποιήσει. Και την τιμή αυτή, της αντίστασης στους φασίστες κατακτητές, που ανήκει πρώτα και κύρια στο ΚΚΕ, κανένας δεν μπορεί να τη σφετεριστεί, και πιο πολύ την αμαυρώσει.

Οσο κι αν προσπαθήσατε, με το άχρωμο και δήθεν ουδέτερο "αφιέρωμά" σας να "αποχρωματίσετε" τη θυσία εκείνων των ηρώων και να τη μετατρέψετε σ' ένα ανούσιο "μελό", ο λαός ξέρει την αλήθεια. Οι παλιότεροι τη ζήσαμε. Δημιουργήσαμε με τα χέρια μας και με το αίμα μας εκείνο το ΕΠΟΣ.

Και οι νεότερες γενιές θα μαθαίνουν και θα διδάσκονται απ' αυτό. Θα εμπνέονται και θα έχουν οδηγό στους δικούς τους αγώνες το παράδειγμα των κομμουνιστών, την παλικαριά και την αυτοθυσία τους για την πατρίδα και τη λευτεριά.

Εκπομπές και "αφιερώματα" σαν αυτό που μας παρουσιάσατε, κάνουν να τρίζουν τα κόκαλα των ηρώων εκείνων και σας καθιστούν κατάπτυστους και καταγέλαστους. Αν μπορούσαν οι 200 της Καισαριανής να δουν και ν' ακούσουν το ανούσιο και ανίερο κατασκεύασμά σας, θα σηκώνονταν όλοι μαζί απ' τους τάφους τους. Ντροπή!!!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ