Πέμπτη 15 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στα κουρδικά εδάφη
  • Με περισσότερους από 50.000 στρατιώτες και την υποστήριξη στρατιωτικών ελικοπτέρων και τανκς, ο τουρκικός στρατός εισήλθε και πάλι στο Β. Ιράκ
  • Σιωπηλή η διεθνής κοινότητα

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ.-

Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλλαν, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, στο υπό κουρδικό έλεγχο Βόρειο Ιράκ. Επισήμως, πρόκειται για στρατιωτικά γυμνάσια κατά τα οποία "παρεμπιπτόντως" ο τουρκικός στρατός προσφέρει και την υποστήριξή του στο Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα που μάχεται τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Νωρίς χτες τα ξημερώματα, περίπου στις 1.30 το πρωί ώρα Ελλάδας, τουρκικά στρατεύματα με την υποστήριξη από βαρύ πυροβολικό και μαχητικά ελικόπτερα εισέβαλαν στο έδαφος του Βορείου Ιράκ από την περιοχή Χαμπούρ των τουρκο- ιρακινών συνόρων. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατατσανλί,ο οποίος, όμως, αρνήθηκε ότι πραγματοποιούνται ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις και απέφυγε να διευκρινίσει τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση, καθώς και τη χρονική της διάρκεια. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι τα τουρκικά στρατεύματα, "στα πλαίσια των στρατιωτικών αυτών γυμνασίων παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη στις δυνάμεις του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος που μάχεται ενάντια στους αντάρτες του ΡΚΚ χωρίς, όμως, να αναμειγνύεται ενεργά"...

Ολοι οι δημοσιογράφοι είχαν διαταχθεί, την Τρίτη το βράδυ, από τις κουρδικές αρχές του Βορείου Ιράκ να εγκαταλείψουν την περιοχή και να παραδώσουν και τα κινητά τους τηλέφωνα, με συνέπεια οι πληροφορίες για τις "επιτόπου" εξελίξεις να είναι ιδιαίτερα ανεπαρκείς. Πάντως, το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι περισσότεροι από 50.000 άνδρες παίρνουν μέρος στην επιχείρηση και υποστηρίζονται από 250 τανκς. Επικαλούμενο ανώτερες στρατιωτικές πηγές, το NTV μετέδωσε ότι η πρώτη μεγάλη μάχη ανάμεσα στους αντάρτες του ΡΚΚ και στα τουρκικά στρατεύματα έγινε στην περιοχή Σαρισαριλάρ, ενώ τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν, τουλάχιστον, 5 βάσεις των ανταρτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μεταδόσεις του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων"Ανατόλια", οι μάχες μαίνονταν στις περιοχές Σίβι και Ντουντάζα, χωρίς, όμως, να υπάρχουν ακριβή στοιχεία για νεκρούς από τη μία ή την άλλη πλευρά. Το πρακτορείο, πάντως, υποστήριξε ότι, ήδη, από τις πρώτες ώρες της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι αντάρτες του ΡΚΚ έχουν δεχτεί σφοδρά πλήγματα και έχουν συλληφθεί αρκετοί από αυτούς ως αιχμάλωτοι.

"Ειρηνευτικές συνομιλίες" στην Αγκυρα

Παράλληλα, συνεχίζονται στην Αγκυρα οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μασούντ Μπαρζανί και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, που γίνονται υπό την τουρκική αιγίδα. Στις συνομιλίες, που έχουν αρχίσει από τον Οκτώβρη, παίρνουν μέρος εκτός από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν, Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες. Μάλιστα, ο Οϊμέν, χτες, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στο Βόρειο Ιράκ, εξήρε την προσφορά της τουρκικής ηγεσίας στην "ειρήνευση στις κουρδικές περιοχές!". Επιπλέον, ο Οϊμέν επιβεβαίωσε ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 αντάρτες του ΡΚΚ, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις τουρκικές αρχές ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Εντονες οι αντιδράσεις Βαγδάτης και Βρετανίας

Η τουρκική στρατιωτική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ, που βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο και υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Πολιτειών που επιτηρούν την περιοχή με διαρκείς πτήσεις, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης. Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέφερε δήλωση ανώτερου Ιρακινού αξιωματούχου, τηρώντας την ανωνυμία του, ο οποίος υποστήριξε ότι η ενέργεια της Αγκυρας "υπονομεύει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του Ιράκ, ενώ ταυτόχρονα αναιρεί τις τουρκικές δεσμεύσεις περί σεβασμού των συνόρων και καλής γειτονίας". Οπως μετέδωσε το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την εισβολή τους τα τουρκικά στρατεύματα κατέστρεψαν, σχεδόν, ολοκληρωτικά τις μεθοριακές ιρακινές πόλεις Ζάκχο και Ιμάντιγια.

Πάντως, μέχρι χτες το απόγευμα χλιαρές έως εντελώς ανύπαρκτες υπήρξαν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας με εξαίρεση τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία. Τη βαθιά ανησυχία του για τη νέα τουρκική εισβολή στο Βόρειο Ιράκ εξέφρασε ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Νταγκ Χέντερσον, ο οποίος δήλωσε ότι κατανοεί μεν τις προσπάθειες της Τουρκίας για διαφύλαξη της ασφάλειας και της ηρεμίας των συνόρων της, θεωρεί υπερβολικά, δε, τα στρατιωτικά μέτρα που λαμβάνονται και κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει πολλάκις παρόμοια "στρατιωτικά γυμνάσια" - εκκαθαρίσεις στο κουρδικό Βόρειο Ιράκ, με πλέον πρόσφατη την ευρεία στρατιωτική επέμβαση που έγινε το Μάρτη του 1995.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτακτες επαφές και εκκλήσεις για «συνεννόηση» (2007-10-17 00:00:00.0)
Καλλιεργούν εικόνα "διάσπασης των Κούρδων" οι Τούρκοι... (1999-07-07 00:00:00.0)
Καινούρια εισβολή στο Ιράκ... (1998-05-27 00:00:00.0)
Απρόβλεπτες οι συνέπειες της εισβολής στο Ιράκ (1997-05-24 00:00:00.0)
"Βαθιά ανησυχία" του ΟΗΕ την 5η μέρα! (1995-03-26 00:00:00.0)
Η επιχείρηση εξόντωσης συνεχίζεται (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ