Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λύση, ούτε μέχρι το 2000!

Ούτε μέχρι το 2000 δεν πρόκειται να λυθεί το φλέγον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Παρά τα φαινόμενα και τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, η απόφαση που υπέγραψε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης για την προέγκριση χωροθέτησης μιας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σε μια από τις περιοχές Μαυρόβουνο Γραμματικού, Πηγάδι Παπά στον Αυλώνα και Κερατέα στην Ανατολική Αττική, γυρνά τις εξελίξεις πίσω κι από την εποχή του Κατσιγιάννη.

Σύμφωνα με την απόφαση, μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αυτές τις περιοχές, διαδικασία που πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον 4 μήνες, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να αποφασιστεί η οριστική χωροθέτηση της εγκατάστασης των απορριμμάτων και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, διαδικασία που θα πάρει άλλους έξι μήνες. Στη συνέχεια θα μπούμε στη διαδικασία δημοπράτησης και κατασκευής της νέας ΟΕΔΑ, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια!

Στη διάρκεια των τριών αυτών συνολικά χρόνων που θα απαιτηθούν, οι κάτοικοι της Αττικής - εξαιτίας της παρελκυστικής τακτικής που ακολούθησε το ΥΠΕΧΩΔΕ - θα ζήσουν με το βραχνά των σκουπιδιών. Και αυτό γιατί η χωματερή των Ανω Λιοσίων έχει χαρακτηριστεί ήδη κορεσμένη και, σύμφωνα με τον ίδιο τον ΕΣΔΚΝΑ, μπορεί να δέχεται τα απορρίμματα της Αττικής μόνο μέχρι τον Οκτώβρη! Και μπορεί βέβαια να έχουν εγκριθεί η χωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι για μία ΟΕΔΑ στα Ανω Λιόσια, αλλά η κατασκευή και αυτής θα πάρει τουλάχιστον 2 χρόνια.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη χαριστική βολή για τη Δυτική Αττική αφού η χωματερή των Ανω Λιοσίων θα υποχρεωθεί να συνεχίσει να δέχεται καθημερινά τους 3.500 τόνους των σκουπιδιών της Αττικής μέχρι την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέτρεψε το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ (μιλούσε για δύο ΟΕΔΑ στην Αν. Αττική και τώρα θα γίνει μία) ακόμη και όταν κατασκευαστεί η μία ΟΕΔΑ σε μια από τις τρεις περιοχές της Αν. Αττικής, η μεγάλη μάζα σκουπιδιών θα εξακολουθήσει να εναποτίθεται στα Ανω Λιόσια, αφού η νέα ΟΕΔΑ θα δέχεται μόνο τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης δέχτηκε, χωρίς όρους, την απαίτηση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκου, να κατασκευαστεί στα διοικητικά της όρια μία μόνο ΟΕΔΑ, αποκλειστικά για τα δικά της απορρίμματα, που μάλιστα υπολογίζει μόνο σε 500 με 600 τόνους τη μέρα! Το γεγονός ότι η Ανατολική Αττική μετατρέπεται ταχύτατα σε περιοχή υψηλής οικοπεδικής αξίας, στην οποία μάλιστα κατέχουν ήδη γη υψηλοί πολιτικοί παράγοντες, δεν είναι άσχετο με τη χτεσινή υπουργική απόφαση, την οποία μετά πάσης βεβαιότητας προβλέπεται ότι θα "πληρώσει" τελικά ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας στη θέση Πηγάδι Παπά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ