Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ
Εξήντα χιλιάδες υπογραφές ζητούν αποδέκτη

Περισσότερες από εξήντα χιλιάδες υπογραφές ευαισθητοποιημένων πολιτών έχουν φτάσει εδώ και καιρό στο γραφείο του γενικού γραμματέα δασών,με αίτημα τη δημιουργία νέων Εθνικών Δρυμών (ΕΔ). Εχουν περάσει είκοσι τρία χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ο τελευταίος ΕΔ. Κι έκτοτε άκρα του τάφου σιωπή.Τα συμφέροντα - διαπλεκόμενα πάντα με την εξουσία - καταπατούν και καταστρέφουν τον εθνικό μας πλούτο, που θεωρητικά προστατεύεται από το Σύνταγμα.Κατέχουμε το θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ της προστασίας μόνο του 0,5% του εθνικού εδάφους. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - που τόσο συχνά γίνεται η αναφορά τους από τους χτεσινούς θαυμαστές τριτοκοσμικών δικτατορίσκων - συνεχώς αυξάνουν τις προστατευόμενες περιοχές τους. Πριν από τρία χρόνια η Ιταλία και η Γαλλία δημιούργησαν δώδεκα νέους δρυμούς!

Τι πρέπει να γίνει

Είναι αυτονόητο ότι από τα ιλουστρασιόν φυλλάδια, τα τηλεοπτικά σποτ και τις οικοκοτσάνες των σοσιαλνεοφιλελεύθερων κυβερνώντων, που για κακή μας τύχη παραμένουν στην εξουσία, πρέπει να περάσουμε στην αναβάθμιση της διεύθυνσης των ΕΔ.Η στελέχωση (αναγκαία) πρέπει να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια (περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι, δασολόγοι, χωροτάκτες, περιφερειολόγοι κτλ.) κι όχι από το γραφείο αλληλεγγύης της Χ. Τρικούπη.Παράλληλα, να προκηρυχτούν άμεσα μελέτες - με δημόσιο διαγωνισμό - που σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα (το πολύ σ' ένα χρόνο) να καθορίσουν τα όρια των δρυμών σε τέσσερις περιοχές. Της Ροδόπης, των Τρικάλων, του Ολύμπου και της Πελοποννήσου. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά.

Οι κάτοικοι θέλουν. Η εξουσία;

Στη δυτική και κεντρική Ροδόπη περιλαμβάνονται τα δάση Ερύμανθου, Χαϊντούς, Ζαγκραντένιας,τα ρέματα Φαρασινού, Αρκουδορέματος,των καταρρακτών Λειβαδιτίου και του εγκαταλειμμένου χωριού Αλή - Κίοι.Μια περιοχή από τις πιο αξιόλογες στην Ευρώπη από άποψη φυσικού πλούτου. Σ' ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, την τόσο ευαίσθητη γεωγραφικά περιοχή, δεν υπάρχει ούτε ένας (!) ΕΔ. Εκτός αυτού, οι κάτοικοι που ανήκουν στους Νομούς Δράμας και Ξάνθης συμφωνούν στο σχέδιο αυτό. Εξ ου και οι 3.500 υπογραφές που μαζεύτηκαν χωρίς το παραμικρό μηχανισμό στήριξης και την απαραίτητη οικονομική βοήθεια για τα στοιχειώδη έξοδα. Η ίδια βούληση υπάρχει και στα Τρίκαλα (με χίλιες διακόσιες υπογραφές). Εδώ ο ΕΔ πρέπει να περιλαμβάνει τις υψηλότερες κορυφές του όρους Περιστέρι(εκεί βρίσκονται οι πηγές του Ασπροποτάμου), τα υψώματα Χιόλι και Μοράβα και τέλος τη Μακριά Ράχη.Κι εδώ (στη Θεσσαλία) δεν υπάρχει ούτε ένας ΕΔ, αν και η φύση είναι υπέροχη. Η θέσπισή του όμως είναι μεγάλης σημασίας, γιατί έτσι θα υπάρχει επικοινωνία της άγριας φύσης της Βόρειας Πίνδου με τη Νότια.

Στην κατοικία των θεών

Ο Ολυμπος είναι γνωστός από τη μυθολογία σαν η κατοικία των δώδεκα θεών. Και δεν τον επέλεξαν τυχαία, αφού η ομορφιά του είναι μοναδική. Αν και είναι χαρακτηρισμένος ΕΔ, συχνά - πυκνά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας "σενάρια ανάπτυξης",η υλοποίηση και μόνο του 10% εξ αυτών αρκεί να τον καταστρέψει. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι αποκομμένος γεωγραφικά και οικολογικά από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου. Οι πιέσεις ασκούνται από την περιφέρεια προς τον ορεινό όγκο. Μια "παραλλαγή" της θεωρίας για την "επανάσταση από την περιφέρεια προς το κέντρο" που πρωτοδιατυπώθηκε τη δεκαετία του εξήντα και ενστερνίστηκαν οι δικοί μας σοσιαλιστές (;) με τα ζιβάγκο και τα δερμάτινα σακάκια, βροντοφωνάζοντας το αμίμητο, "στις 18 σοσιαλισμό", στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές. Τώρα φυσικά τα ίδια πρόσωπα μιλούν για εκσυγχρονισμό, προκαλώντας θυμηδία, μια και τα δώδεκα χρόνια γραφής τους είναι αρκετά να κατανοήσουμε ποιους εκπροσωπούν και για ποιους ενδιαφέρονται. Ο ΕΔ που θα καλύπτει την περιοχή Τιτάρου - Πιερίων - Μπουρίνου μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος προστατευόμενος χώρος που θα ανακουφίσει και τον Ολυμπο. Τέλος, η δημιουργία ΕΔ σε Χελμό - Βουραϊκό αποτελεί αίτημα δεκαετιών (έχουμε αναφερθεί και σε παλιότερο σημείωμα) και το γεγονός ότι η Πελοπόννησος δεν έχει ούτε μια προστατευόμενη περιοχή κάνει κατανοητό πόσο την υπολογίζουν, μόλις τελειώσει η αλίευση ψήφων στις εκλογές.

Μέτωπο για τους ΕΔ

Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο,που θα διεκδικήσει τη σωτηρία του φυσικού μας πλούτου. Κι ακόμα, περιοχές όπως ο Γράμμος, ο Σμόλικας, το Καϊμάκ - Τσαλάν, τα Αγραφα, ο Ταϋγετος πρέπει να ενταχτούν σε νέους ΕΔ. Παράλληλα, απαιτείται η διαφύλαξη των υπαρχόντων ΕΔ μια και οι περισσότεροι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ισως η διεθνοποίηση του θέματος είναι μια προοπτική που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα μια και το ξεφωνητό που θα εισπράξουν θα τους χαλάσει το προφίλ που πάνε να φτιάξουν. Η Δωδώνη ήταν ένα καλό μάθημα. Τα ΜΜΕ, βουτηγμένα στα "διαπλεκόμενα", καταπίνουν το θέμα ή το περνούν στα ψιλά με υπονοούμενα για δήθεν "γραφικούς οικολόγους" ή άτομα που αντιστρατεύονται στην "ανάπτυξη" της χώρας. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να ταυτιστούμε μαζί τους. Το αντίθετο μάλιστα. Εκαστος εφ' ω ετάχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ