Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συμπεράσματα από τις δημοτικές εκλογές

Την Κυριακή 27 Απρίλη και την Κυριακή 11 Μάη (δεύτερος γύρος) περίπου 5.000.000 Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων 15 πόλεων (μεταξύ των οποίων το Τορίνο, το Μιλάνο, η Τεργέστη, η Ανκόνα, η Σιένα, το Καταντζάρο, η Ραβένα και η Ρέτσιο Καλάμπρια) και περιφερειακών συμβουλίων των Μάντοβα, Πάβια, Γκορίτζια, Ραβένα, Λούκα και Βιτέρμπο.

Για να καταλάβει κανείς τα ανοιχτά πολιτικά προβλήματα σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να κάνουμε μία συνοπτική περίληψη της γενικής πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία.

Εδώ και πολύ καιρό τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και η γερμανική Μπούντεσμπανκ καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιέζουν ώστε η Ιταλία να σεβαστεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ και του Ενιαίου Νομίσματος. Γι' αυτό το λόγο απαιτούν συνεχώς από την ιταλική κυβέρνηση να περικόψει τις συντάξεις και το κοινωνικό κράτος. Η πολιτική δύναμη που αντιτίθεται στις κοινωνικές περικοπές είναι η Κομμουνιστική Επανίδρυση (που, θυμίζουμε, δε συμμετέχει στην κυβέρνηση Πρόντι, αλλά τη στηρίζει με τις ψήφους της στη Βουλή).

Στις δημοτικές εκλογές της 27ης Απρίλη και της 11ης Μάη, η Κομμουνιστική Επανίδρυση πρότεινε μία συμμαχία, στις πόλεις και τις περιφέρειες, μεταξύ των κομμουνιστών και των δυνάμεων της Κεντροαριστεράςγια να νικήσουν τη Δεξιά. Ομως, αυτή η συμμαχία δεν έγινε δεκτή, σε πολλές πόλεις, από τις δυνάμεις της Ελιάς, που, όπως φαίνεται, θέλουν να προετοιμαστούν για μία ρήξη σε εθνικό επίπεδο με την Επανίδρυση.

Στις εκλογές της 27ης Απρίλη η Κομμουνιστική Επανίδρυση έλαβε το 7,9% των ψήφων στις εκλογές για τα δημοτικά συμβούλια και το 12% των ψήφων για τα περιφερειακά συμβούλια.

Η Ελιά στο σύνολό της (PDS, Λαϊκό Κόμμα, Πράσινοι και άλλες μικρότερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς) έλαβε στις δημοτικές το 34,9% και στις περιφερειακές το 38,4%.

Το PDS, ως αυτόνομη δύναμη, έλαβε στις δημοτικές το 17% και στις περιφερειακές το 20%.

Ο πόλος της Δεξιάς (Εθνική Συμμαχία, Φόρτσα Ιτάλια και άλλες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς) έλαβε στις δημοτικές το 41,4% και στις περιφερειακές το 36,7%.

Η Λίγκα του Ουμπέρτο Μπόσι, που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό σχηματισμό, έλαβε το 6,7% στις δημοτικές και το 11,4% στις περιφερειακές.

Οπως είπαμε και στην αρχή 15 ήταν οι πόλεις που θα εκλέγανε τα δημοτικά τους συμβούλια και τους δημάρχους τους. Σε πέντε πόλεις οι δήμαρχοι, λαμβάνοντας πάνω από το 50% των ψήφων, εκλέχτηκαν στον πρώτο γύρο, στις 27 Απρίλη. Στη Ραβένα, στη Σιένα και τη Ρέτσιο Καλάμπρια εκλέχτηκαν, στον πρώτο γύρο, οι δήμαρχοι της Ελιάς που υποστήριξε η Κομμουνιστική Επανίδρυση, ως απόδειξη ότι η κομμουνιστική ψήφος είναι απαραίτητη ώστε να νικήσει η Κεντροαριστερά και να ηττηθεί η Δεξιά.

Ωστόσο, το μάθημα της 27ης Απρίλη δεν ήταν αρκετό για τις μετριοπαθείς δυνάμεις της Ελιάς, που σκοπεύουν σε ρήξη με την Κομμουνιστική Επανίδρυση και στο δεύτερο γύρο της 11ης Μάη διάφοροι υποψήφιοι δήμαρχοι της Ελιάς αρνήθηκαν τη συμμαχία με την Επανίδρυση.

Στο Μιλάνο, για παράδειγμα, ο υποψήφιος δήμαρχος της Ελιάς, Φουμαγκάλι, ενώ είχε πάρει στον πρώτο γύρο το 27% των ψήφων (ο υποψήφιος της Δεξιάς είχε λάβει το 40,7%) αρνήθηκε τη συμμαχία με την Κομμουνιστική Επανίδρυση, που είχε λάβει το 8,1% των ψήφων, με αποτέλεσμα στο Μιλάνο να νικήσει η φασιστική και υπερνεοφιλελεύθερη Δεξιά και νέος δήμαρχος του Μιλάνο να είναι ο Γκαμπριέλε Αλμπερτίνι, που εκπροσωπεί τις χειρότερες αντιλήψεις της ιταλικής Δεξιάς.

Στο Τορίνο, όμως, όπου ο υποψήφιος δήμαρχος της Ελιάς, Καστελάνι, δέχτηκε τη συμμαχία με την Κομμουνιστική Επανίδρυση, η Δεξιά ηττήθηκε και ο Καστελάνι είναι ο νέος δήμαρχος. Τα εκλογικά αποτελέσματα του Τορίνο έχουν ενδιαφέρον γιατί βοηθούν στην κατανόηση της πολιτικής πραγματικότητας και της πολιτικής βαρύτητας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης: ο Καστελάνι είχε λάβει στον πρώτο γύρο μόνο το 35,4% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της Δεξιάς, Κόστα, είχε λάβει το 43,3%. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση είχε λάβει στον πρώτο γύρο, στις 27 Απρίλη, το 9,7% των ψήφων. Στο δεύτερο γύρο της 11ης Μάη ο Καστελάνι της Ελιάς πήρε, και με τις ψήφους των κομμουνιστών, το 50,4%, νικώντας τον υποψήφιο της Δεξιάς.

Τα συνολικά τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου έχουν ως εξής: σε 8 πόλεις νίκησε η Κεντροαριστερά και σε 7 πόλεις η Δεξιά. Από τις οκτώ δημαρχίες που κατέκτησε η Κεντροαριστερά 4 κατακτήθηκαν χάρη και στις ψήφους των κομμουνιστών (Τορίνο, Ραβένα, Σιένα, Ρέτσιο Καλάμπρια) και 4 χωρίς τις ψήφους των κομμουνιστών (Νοβάρα, Μπελούνο, Τεργέστη και Ανκόνα). Στις 6 περιφέρειες όπου διεξήχθησαν εκλογές το αποτέλεσμα είναι: σε τέσσερις περιφέρειες νίκησε η Κεντροαριστερά, σε 2 νίκησε η Δεξιά. Και στις 4 περιφέρειες όπου νίκησε η Κεντροαριστερά (Ραβένα, Λούκα, Γκορίτζια και Μάντοβα) αυτό έγινε κατορθωτό και με τις ψήφους των κομμουνιστών.

Ενα αποκαλυπτικό στοιχείο αυτών των εκλογών είναι η νίκη της Δεξιάς στο Νότο. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Δεξιάς νίκησαν στο Καταντζάρο, στο Κροτόνε και το Τέρνι, ενώ η Εθνική Συμμαχία, το φασιστικό κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι, συνεχίζει, κυρίως στο Νότο της Ιταλίας, να ριζώνει και να αυξάνεται.Και η Λίγκα του Ουμπέρτο Μπόσι, που κατέκτησε τους δύο δήμους του Πορντενόνε και Λέκο, επιβεβαιώνει την έντονη παρουσία της στην περιοχή και το φοβερό κίνδυνο που συνιστά ως αποσχιστική δύναμη, η οποία σκοπεύει να χωρίσει την πλούσια Ιταλία του Βορρά από τη φτωχή Ιταλία του Νότου.

Φόσκο ΤΖΙΑΝΙΝΙ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ