Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΣΙΤΣΑ
Ορκος ζωής στη μνήμη του Λαμπράκη

Ενθουσιώδης και μαζική πορεία από τη γενέτειρα του αγωνιστή της ειρήνης μέχρι την Τρίπολη. "Οχι" στη Νέα Τάξη, στις βάσεις και τα πυρηνικά απαίτησαν οι ειρηνοδρόμοι

Τον φλογερό κήρυκα της ειρήνης, τον ήρωα, τον Ανθρωπο, Γρηγόρη Λαμπράκη, τίμησε την Κυριακή η γενέτειρά του Κερασίτσα Αρκαδίας. Πέρασαν ήδη 34 χρόνια από τότε που το δολοφονικό χέρι του Εμμανουηλίδη, κατευθυνόμενο από την αντίδραση, αφαίρεσε τη ζωή του μάρτυρα της ειρήνης. Επί 34 χρόνια όμως, όπου υπάρχουν αγώνες για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών, ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι πάντα παρών, δείχνοντας το δρόμο του αγώνα και της θυσίας για τα υψηλότερα ανθρώπινα ιδανικά.

Η βροχή δεν πτόησε κανέναν

Την Κυριακή, η Κερασίτσα τίμησε το εκλεκτό παιδί της, που με τη θυσία του έγινε σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών. Φίλοι της ειρήνης από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν απέναντι από το σπίτι του Γρηγόρη Λαμπράκη για να στείλουν το μήνυμα της ειρήνης. Η εκδήλωση άρχισε κάτω από δυνατή βροχή - χωρίς να πτοήσει όμως στο ελάχιστο τους ειρηνιστές - με χαιρετισμό του προέδρου της κοινότητας Κερασίτσας Χρ. Μάλλιαρη ενώ συνεχίστηκε με τις καταθέσεις στεφανιών στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στεφάνια κατέθεσαν κατ' αρχήν η ΕΕΔΥΕ και οι επιτροπές ειρήνης της Πελοποννήσου. Από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, στεφάνι κατατέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και από τις Νομαρχιακές Επιτροπές και Νομαρχιακά Συμβούλια της Πελοποννήσου, επίσης από τη ΝΕ Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, τη Νομαρχία Αρκαδίας και τον Δήμο Τρίπολης. Επίσης πλήθος μαζικών φορέων, σχολείων και οργανώσεων εργαζομένων, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, ενώ ταυτόχρονα ακουγόταν το τραγούδι "Επέσατε Θύματα", με τη λήξη η ιαχή "Αθάνατος" βγήκε από τις καρδιές όλων.

Η πορεία

Αμέσως μετά, οι οδοιπόροι της ειρήνης με μπροστάρηδες τους νέους που αποτελούσαν την καρδιά και το νου της πορείας, ξεκίνησαν για τον τελικό προορισμό τους, την Τρίπολη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των λιλιπούτειων ειρηνοδρόμων, που παρά τη βροχή, το χαμόγελο δεν έλειψε ούτε στιγμή από τα πρόσωπά τους. Κατά την είσοδο των οδοιπόρων της ειρήνης στην πόλη, το σύνθημα "Λαμπράκη Ζεις - Εσύ μας οδηγείς" δονούσε την ατμόσφαιρα. Οι κάτοικοι της Τρίπολης τους υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα και οι φίλοι της ειρήνης ανταπέδωσαν με συνθήματα όπως "όρκο στο Λαμπράκη - Ορκο στη ζωή - Να φύγουν οι βάσεις κι οι Αμερικανοί", "Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Ο τερματισμός έγινε στην πλατεία Αρεως, μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, όπου τους ειρηνοδρόμους υποδέχθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της Τρίπολης εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Τρίπολης και τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας Αρκαδίας. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Στρατής Κουνιάς, που έκανε και την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε "η σημερινή μας εκδήλωση δεν είναι μόνο επετειακή. Η φετινή πορεία αποκτά ξεχωριστή σημασία για το φιλειρηνικό κίνημα όπως δείχνουν οι διεθνείς εξελίξεις και η κατάσταση στην περιοχή μας. Η προσπάθεια επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής παγκόσμιας τάξης, είναι προειδοποίηση για την επερχόμενη βαρβαρότητα", ενώ κάλεσε τους φίλους της ειρήνης, να δυναμώσουν τους αγώνες τους.

Οι εκδηλώσεις

Να σημειώσουμε τέλος, ότι τις προηγούμενες μέρες στην Κερασίτσα στα πλαίσια των φιλειρηνικών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε κατασκήνωση ειρήνης στην Αρχαία Τεγέα (Επισκοπή) από μέλη και φίλους της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Αργολίδας και Μεσσηνίας. Εκεί το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ είχαν... την τιμητική τους. Επίσης, στα πλαίσια των αθλητικών εκδηλώσεων, το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν ποδηλατικοί αγώνες όπου οι ποδηλάτες, οι οποίοι προέρχονταν από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, έκαναν το γύρο της Τεγέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ