Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αυξάνεται η πίεση προς Μπερίσα

Οι μεγάλες δυνάμεις τίθενται υπέρ ενός "συμβιβασμού" των δύο πόλων πολιτικής εξουσίας στα Τίρανα

ΤΙΡΑΝΑ. -

Οι Ηνωμένες Πολιτείες,η Ιταλία και ο εντεταλμένος της Ευρώπης στην Αλβανία, Φρ. Βρανίτσκι,προανήγγειλαν χτες αύξηση της πίεσης προς τον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα,στην προσπάθεια να τον ωθήσουν να άρει το αδιέξοδο, όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα, στα τέλη Ιούνη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο,απείλησε να παραιτηθεί, αφού οι συνομιλίες των κομμάτων τη νύχτα της Δευτέρας δεν απέφεραν κάποιου είδους συμφωνία για τους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθεί η ψηφοφορία (το εκλογικό σύστημα). Ομως ο Φίνο παρέμεινε στη θέση του, κατόπιν σχετικών παραινέσεων από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι,τον Αμερικανό διπλωμάτη και πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κόρνμπλουμ και τον εντεταλμένο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φραντς Βρανίτσκι.Ο εκπρόσωπος του Φίνο, Βλάντιμιρ Πρέλα,δήλωσε πως οι τρεις "υποσχέθηκαν στον Φίνο ότι θα παρέμβουν ασκώντας πίεση στον Μπερίσα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση" και να γίνουν οι εκλογές κατόπιν συμφωνίας όλων των αλβανικών κομμάτων.

Η κυβέρνηση Φίνο ανακοίνωσε μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Δευτέρας ότι η εξέλιξη "οδηγεί την Αλβανία σε μια νέα, βαθιά κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες" και διατύπωσε τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι ο εκλογικός νόμος που πέρασαν οι Δημοκρατικοί "δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι εκλογές να επιφέρουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα".

Από τη Βουδαπέστη, όπου βρίσκεται, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πρόντι επανέλαβε χτες την προειδοποίηση ότι αν οι εκλογές αναβληθούν, η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, αλλά και η παραμονή της πολυεθνικής δύναμης των 6.000 ανδρών που βρίσκεται στην Αλβανία θα τεθούν εν αμφιβόλω.

Αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ έλεγαν χτες στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" στη Βιέννη ότι θα πρέπει να υπάρξει "συνολική λύση" στην αλβανική κρίση.

Συνεχίζοντας πάντως να αγνοεί τη διεθνή πίεση και την απειλή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, ο Πρόεδρος Μπερίσα συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος. Χτες επισκέφθηκε το Φίερι, 70 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν "τους αριστερούς εξτρεμιστές που παρέδωσαν την Αλβανία στις φλόγες"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ