Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βιαστικό εγχείρημα

Επιφυλάξεις και παρατηρήσεις για το βιβλίο του ΕΚΘ για το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Η υποκειμενική προσέγγιση, ορισμένες ιστορικές ανακρίβειες και ευθείες βολές κατά του ΚΚΕ, είναι στοιχεία που διαπιστώνονται στα δύο από τα 4 μέρη του βιβλίου που παρουσιάστηκε από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για "Το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης" και αναφέρεται στην περίοδο από τη Φεντερασιόν μέχρι και το 1995.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΜΑΚΙΝΕ) Ηλία Κοντόπουλο και τον υπουργό Πολιτισμού. Η έκδοσή του χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΠΠΕ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ χαρακτήρισε το βιβλίο ως "κιβωτό αυτογνωσίας και "βίβλο" της τοπικής αλλά και εθνικής κοινωνικής ιστορίας". Οπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, το εγχείρημα ολοκληρώθηκε μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια των 2 χρόνων.

Στην ουσία και άγνωστο κάτω από πια πίεση, το βιβλίο τυπώθηκε και παρουσιάστηκε, χωρίς προηγουμένως να τεθεί υπόψη των μελών της διοίκησης του ΕΚΘ. Μετά από επίμονες πιέσεις της "Εργατικής Ενότητας", πριν δύο μήνες δόθηκαν τα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο γραμματέας του ΕΚΘ, Βασίλης Ρέβας, σημείωσε: "Το παρελθόν πρέπει να το μελετάμε για να μην επαναλαμβάνουμε λάθη και για να χαράσσουμε σωστή πορεία για το μέλλον. Από την άποψη αυτή είναι χρήσιμο σαν ιδέα, γι' αυτό και η απόφαση στο ΕΚΘ πάρθηκε ομόφωνα".

Επί της ουσίας όμως, η "Εργατική Ενότητα" έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στο πρωτότυπο οι οποίες αγνοήθηκαν, με εξαίρεση ίσως μία ή δύο. Ο συνδυασμός εξέφρασε ήδη επιφυλάξεις του για τα δύο πρώτα μέρη και αναμένεται να τοποθετηθεί συνολικά στο έργο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Καταλήγοντας ο Β. Ρέβας είπε: "Μελετώντας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ανακρίβειες σε ό,τι αφορά την ιστορική αντικειμενικότητα. Επίσης είναι έντονο το υποκειμενικό στοιχείο των επιστημονικών συνεργατών, σε σημείο μάλιστα που να φαίνεται καθαρά η πολιτική τους ταυτότητα. Τέλος, υπάρχουν ευθείες βολές προς το ΚΚΕ και το ρόλο του στην πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ