Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Μπίζνες" Εμφιετζόγλου με το θάνατο

Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις αποτελεί η υπόθεση της κατασκευής και εκμετάλλευσης του νέου διαδημοτικού και... τελικά ιδιωτικού νεκροταφείου στο Σχιστό, από την ανάδοχο κοινοπραξία του έργου, "Μηχανική ΑΕ", του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Πρ. Εμφιετζόγλου.

Σημαντικές καταγγελίες, που ζητούν άμεσα απαντήσεις και ενέχουν σοβαρές ευθύνες για όσους πολιτικούς και δημοτικούς παράγοντες εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, έκαναν χτες μέλη του Συνδέσμου Δήμων Πειραιά για το νεκροταφείο, σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Οι δήμαρχοι Περάματος και Ρέντη Γ. Πατσιλινάκος και Γ. Ιωακειμίδης,οι πρώην δήμαρχοι Δραπετσώνας και Νίκαιας Ν. Μπεάζογλου και Β. Νικολαϊδου και οι επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων, "Πειραιάς - Αναγέννηση", Π. Σαλπέας,"ΔΑΣ Κερατσινίου", Ε. Παπαδοπούλου,και "Ανθρώπινη Πόλη", Ε. Καρακώστα,έδειξαν σωρεία προκλητικών αυθαιρεσιών, που προήλθαν από τον τρόπο ανάθεσης του έργου ως μελέτη - κατασκευή - αυτοχρηματοδότηση και όσα επακολούθησαν. Κατήγγειλαν ότι το δυσθεώρητο κόστος του έργου, που αρχικά δεν προβλεπόταν να γίνει με αυτοχρηματοδότηση - μετά τους τελευταίους συγκριτικούς πίνακες υπολογίζεται στα 10 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές - θα μετακυλιστεί αύριο στους δημότες, μετατρέποντας ένα κοινωνικού χαρακτήρα έργο, που και το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής, σε πεδίο κέρδους λαμπρό για τον ιδιώτη που το κατασκευάζει.

Ουσιαστικά, σημείωσε ο Γ. Πατσιλινάκος, έχουμε το πρώτο ιδιωτικό νεκροταφείο πανελλαδικά, όπου ο ιδιώτης θα διαχειρίζεται πάνω από 8.000 οικογενειακούς τάφους και μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του νέου νεκροταφείου, από κυλικεία και ανθοπωλεία μέχρι μαρμαράδικα και πάρκινγκ. Κι αυτό ανοίγει δρόμους και για άλλα τέτοια... έργα.

Επιπλέον, χωρίς ουσιαστική επίβλεψη ο ανάδοχος κατασκευάζει ένα νεκροταφείο, διαφορετικό από αυτό που είχε υποχρέωση. Καταργεί τις δαπανηρές γι' αυτόν στεγανώσεις, εξόρυξε βουνό ολόκληρο, δημιουργεί μεγάλο αριθμό επιπλέον τάφων, εξαφανίζοντας το αναγκαίο πράσινο και τους ελεύθερους χώρους. Την ίδια ώρα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των υπαρχόντων νεκροταφείων, Ανάστασης, Νίκαιας, Περάματος, αφού δε φαίνεται ότι θα απομείνει χώρος για τη μεταφορά στο νέο νεκροταφείο των οικογενειακών τάφων που υπάρχουν σ' αυτά. Κι όμως, αν αυτά τα νεκροταφεία δεν κλείσουν, η σύμβαση προβλέπει πρόστιμο υπέρ του εργολάβου ύψους 500 εκατομμυρίων δραχμών για το καθένα. Ούτε και η ΕΕ, σημείωσαν τα μέλη του Συνδέσμου, δεν προβλέπει τέτοιες ρήτρες. Αντίθετα, προβλέπει ως προϋπόθεση την ύπαρξη εναλλακτικής λύσης για τους χρήστες οποιουδήποτε αυτοχρηματοδοτούμενου έργου.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η υπόθεση του νέου νεκροταφείου, την ευθύνη του οποίου φέρουν ακέραια οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Δραπετσώνας Κ. Χρονόπουλος και η εκτελεστική του επιτροπή για τις εξής πράξεις ή παραλείψεις τους - τυχαίες ή - μήπως; - εσκεμμένες:

  • Την απουσία επίβλεψης από το ξεκίνημα των εργασιών, που γίνονται τελικά ερήμην του Συνδέσμου.
  • Τη σημαντική καθυστέρηση της μελέτης εφαρμογής.
  • Την κατάργηση των προδιαγραφών αυθαίρετα από την κοινοπραξία και την υλοποίηση ενός έργου διπλάσιου σχεδόν αντικειμένου.
  • Την καθυστέρηση ορισμού Διεύθυνσης Υπηρεσίας, με την οποία η κοινοπραξία υποστηρίζει ότι οι εργασίες της νέας μελέτης θεωρούνται σωστές.
  • Την έγκριση των επιπλέον εργασιών από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου και τη Διευθύνουσα Υπηρεσία.
  • Την αυτοκατάργηση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας μετά την έγκριση των εργασιών.
  • Την ανυπαρξία κάθε ενέργειας που θα οδηγεί στην απελευθέρωση των υπαρχόντων νεκροταφείων μέσα στις πόλεις.

Ενώ γίνονται όλα αυτά, πρόεδρος και Εκτελεστική Επιτροπή, κατήγγειλαν τα μέλη του Συνδέσμου, αποφεύγουν να προχωρήσουν και στην παραμικρή ενημέρωση των δήμων αλλά και του ίδιου του Συνδέσμου, ο οποίος υπολειτουργεί, μην έχοντας χρήματα ακόμα και για την πληρωμή των μισθών των ελάχιστων υπαλλήλων του.

Τα μέλη του Συνδέσμου κάλεσαν χτες τους υπεύθυνους να κοινοποιήσουν άμεσα στα Δημοτικά Συμβούλια όλα τα σχετικά με το νεκροταφείο έγγραφα, να οριστεί Διευθύνουσα Υπηρεσία, να διερευνηθούν οι συνθήκες υλοποίησης του έργου και να αποδοθούν ευθύνες, να μην υπάρξει καμία έγκριση εργασιών πριν την ολοκλήρωση της έρευνας και να μην ικανοποιηθεί κανένα αίτημα της κοινοπραξίας.

Γερ. Τρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης (2017-05-24 00:00:00.0)
Εγκαινιάζεται αύριο η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (2004-08-11 00:00:00.0)
Επανέκθεση στο Μουσείο Κεραμεικού (2004-08-10 00:00:00.0)
Ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα (1998-10-24 00:00:00.0)
Στις ελληνικές καλένδες το μετρό (1996-11-30 00:00:00.0)
Οι επιπτώσεις από τις μεθοδεύσεις για τα απορρίμματα (1996-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ