Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
"Πειραματόζωα" θέλει τους μαθητές
  • Με αποσπασματικές ρυθμίσεις ξεκινά από το Σεπτέμβρη η "μεταρρύθμιση" στην Α' Λυκείου
  • Αποκαλυπτική για τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης το χτεσινό Διήμερο με θέμα: "Το σχολείο του 2000"

Στη βιασύνη της να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΟΟΣΑ η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στα τυφλά για την καθιέρωση του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου προσαρμογής στην αγορά εργασίας, μετατρέποντας τους μαθητές σε πειραματόζωα. Οπως προέκυψε χτες στο περιθώριο διήμερου του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με θέμα:"Το σχολείο του 2000", η κυβέρνηση προχωρά σε αποσπασματικές ρυθμίσεις από το Σεπτέμβρη, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Θ. Εξαρχάκος,το υπουργείο Παιδείας ξεκινά από το Σεπτέμβρη την εφαρμογή των νέων μέτρων, χωρίς να είναι έτοιμα τα νέα βιβλία, η συγγραφή των οποίων όπως είπε θα ξεκινήσει το Φλεβάρη του 1998 και με μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής το νέο σύστημα αξιολόγησης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα νέα προγράμματα σπουδών δε θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του επόμενου Σεπτέμβρη, δηλώσεις που έσπευσε να ανασκευάσει λίγες ώρες αργότερα, λέγοντας ότι από τις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς οι καθηγητές θα έχουν στα χέρια τους τους φακέλους με τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Ακόμα και αυτή η κίνηση είναι ενδεικτική για την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται οι μαθητές και οι γονείς τους στο όνομα της πιστής εφαρμογής των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σταθερά για τη διάλυση

Οι όποιες δυσκολίες, πάντως, δε φαίνεται να πτοούν τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος για μια ακόμα φορά χτες, ανοίγοντας τις εργασίες του Διήμερου, αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης. Στο στόχαστρο του υπουργού Παιδείας βρέθηκαν για μια ακόμα φορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. "Η παιδεία είναι χώρος γνώσης δεν είναι χώρος απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων, τόνισε. Φυσικά η παιδεία δίνει επαγγελματικά προσόντα στο μαθητή και στο φοιτητή. Δεν είναι, όμως, δουλιά ούτε της δευτεροβάθμιας ούτε της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να κάνει έναν επαγγελματικό προγραμματισμό και να κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά είναι θέματα που λύνονται με άλλες διαδικασίες μέσα στη ζωή και μέσα στην αγορά",είπε απερίφραστα.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για διεύρυνση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου και τόνισε ότι το υπουργείο προχωρά και το θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου, τα οποία, όπως δείχνει η μέχρι τώρα τουλάχιστον εμπειρία το κόστος λειτουργίας τους θα βαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως, σοβαρότατο πρόβλημα "εντόπισε" στο λύκειο και υπέδειξε ως "λύση" την καθιέρωση του νέου συστήματος, με τις πολλαπλές αξιολογήσεις που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.

Μεταρρύθμιση καθ' υπόδειξη

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Θ. Εξαρχάκος, στην ομιλία του ήταν αποκαλυπτικός ως προς το από πού εκπορεύονται και πού αποσκοπούν οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία. Διαφωτιστικό ήταν το ιστορικό παράδειγμα που ανέφερε, όταν το 1963 έγινε στην Αθήνα ένα συνέδριο Παιδείας του ΟΟΣΑ. Τα πορίσματα του συνεδρίου αυτού, τόνισε, αποτέλεσαν το σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για όλες τις χώρες επιρροής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Το σχέδιο αυτό, είπε, παρουσιάστηκε επιφανειακά να έχει παιδαγωγικούς και ανθρωπιστικούς στόχους, ενώ στην πραγματικότητα οι στόχοι του ήταν οικονομικοί, αλλά και ευρύτεροι. Ηταν μέρος ενός σχεδίου, το οποίο απέβλεπε στο να επηρεαστούν οι σκοποί της εκπαίδευσης σε στόχους που είχαν προκαθοριστεί κεντρικά, διευκρίνισε ο Θ. Εξαρχάκος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν αναμονή της έκθεσης του ΟΟΣΑ για αντιδραστικές αλλαγές (2016-12-01 00:00:00.0)
«Εργο πνοής»... οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία (2015-12-30 00:00:00.0)
Παραιτήσεις σε ΚΕΕ και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2000-10-27 00:00:00.0)
Αντιδραστικές ομολογίες (2000-08-01 00:00:00.0)
Δε λείπουν βιβλία, αλλά... "φυλλάδια" (1999-09-02 00:00:00.0)
Ενισχυτική διδασκαλία "με το νοίκι" (1997-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ