Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα μέθοδος "κατεβάζει" τη χοληστερίνη

Νέα μέθοδος αφαίρεσης των λιποπρωτεϊνών από το αίμα με ειδική συσκευή, εφαρμόζεται στη χώρα μας, στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στον "Ευαγγελισμό". Η μέθοδος αυτή μειώνει σε ποσοστό 70 - 80% την "κακή" χοληστερίνη που ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η μέθοδος "Εξωσωματική Εκλεκτική Απορρόφηση των Λιποπρωτεϊνών", που εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, παρουσιάστηκε χτες από τον διευθυντή της Β Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον "Ευαγγελισμό", Σ. Ράπτη.Με τη συσκευή αυτή αφαιρούνται από το αίμα λιποπρωτεϊνες, ινωδογόνο και άλλοι λιπιδιακοί παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της "κακής" χοληστερίνης.

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί για πρωτογενή πρόληψη σε περιπτώσεις οικογενούς ομόζυγης υπερχοληστεριναιμίας. Στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζονται πολύ υψηλές τιμές χοληστερίνης από πολύ νεαρή ηλικία, οι οποίες οδηγούν σε ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Επίσης, η μέθοδος ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και πρέπει να διατηρούν τις τιμές χοληστερίνης πολύ χαμηλές, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ