Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η πιο ελπιδοφόρα γέφυρα φιλίας

Απλωσαν τα μικρά τους χέρια από τη μια όχθη του Αιγαίου στην άλλη. Θέλουν να στήσουν μια "γέφυρα" φιλίας. Δεν κατανοούν την αντιπαλότητα των κυβερνήσεών τους, δεν καταλαβαίνουν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των δυνατών... Νέοι άνθρωποι, Ελληνες και Τούρκοι, με όνειρα για το μέλλον, με δίψα για τη ζωή, συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στη Χίο.

Αυτή τη φορά το Αιγαίο πέρασαν νέα παιδιά από την Τουρκία, όπως ακριβώς πριν από δυο μήνες Ελληνόπουλα επισκέφτηκαν την τούρκικη πόλη Τσεσμέ. Η φιλία τους, που είχε ξεκινήσει με εκείνη την επίσκεψη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να "σβήσει" εύκολα.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, τα νέα παιδιά είχαν κατακλύσει την προκυμαία του Λαγκαδά και κρατώντας ελληνικές και τούρκικες σημαίες στα χέρια τους περίμεναν την άφιξη των φίλων. Κι όταν ήρθε η ώρα και έδεσε το καράβι, και κατέβηκαν οι πρώτοι φίλοι... ένα σφιχταγκάλιασμα ήρθε για να ανοίξει το δρόμο... Ενα κλαδί ελιάς κι ένα κόκκινο γαρίφαλο άλλαξαν χέρια. Μπορεί οι λέξεις που αντάλλαξαν να μην ήταν πολλές - η διαφορετική γλώσσα στάθηκε εμπόδιο - όμως τα μάτια και τα βλέμματα πήραν τη θέση στο "παιχνίδι" της επικοινωνίας. Βέβαια κι αυτό το εμπόδιο σε λίγο καιρό θα ξεπεραστεί. Ηδη πολλά παιδιά από την Τουρκία παρακολουθούν μαθήματαελληνικής γλώσσας. Πάντως η διαφορετική γλώσσα δεν εμποδίζει τα παιδιά να αλληλογραφούν.

Οι σχέσεις, που έχουν αναπτύξει τα παιδιά μεταξύ τους, φανερώνουν ότι το μίσος που καλλιεργούν κάποιοι στις παιδικές ψυχές δε βρίσκει πάντα πρόσφορο το έδαφος για να "αναπτυχθεί". Η ανθρώπινη επαφή έχει μια μοναδική δύναμη, που μπορεί να ανατρέψει και την πιο καλοστημένη εθνικιστική προπαγάνδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ