Πέμπτη 22 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένουν τρομοκρατικά

Σε κορύφωση της αντιδημοκρατικής - τρομοκρατικής πρόκλησης προχωρά η κυβέρνηση στο θέμα των διώξεων των αγροτών και της ποινικοποίησης του αγώνα τους με την παραπομπή σε δίκη, αύριο, των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και μαζί τους, πολλών ακόμα εκατοντάδων αγροτών της Θεσσαλίας και σ' όλες τις περιοχές της χώρας, γιατί συμμετείχαν στον ηρωικό αγώνα της αγροτιάς. Παρά τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί κι ενώ καταγγέλλονται οι διώξεις από πλείστους μαζικούς φορείς και κοινωνικές οργανώσεις - κι ανάμεσά τους από τις δημοσιογραφικές οργανώσεις και πρόσφατα από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας - η κυβέρνηση επιμένει στη βιομηχανία δικών εκατοντάδων και χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, που τόλμησαν να αντισταθούν στην καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της. Αγροτών που, κάνοντας ένα δίκαιο αγώνα επιβίωσης, διεκδίκησαν μέτρα ενίσχυσης του μειωμένου εισοδήματός τους και στήριξης της αγροτικής παραγωγής και των καλλιεργειών τους. Η κυβέρνηση Σημίτη επιμένει και έχει μετατρέψει, ουσιαστικά, τα δικαστήρια της χώρας σε αγροτοδικεία, θεωρώντας προφανώς πως, έτσι, μπορεί να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες. Επιμένει, γιατί θέλει να κάμψει το ίδιο το φρόνημα των αγροτών, ενόψει νέων κινητοποιήσεων.

Αυτό επιβεβαίωσε και με την πρωτοφανή επιχείρηση αποκλεισμού των χιλιάδων αγροτών που διώκονται - ακόμα και των μελών των οικογενειών τους στη βάση της γνωστής από τους φασίστες πρακτικής της συλλογικής ευθύνης... - από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν στην παραγωγή, βαμβακιού κυρίως, από την κακοκαιρία. Μεθοδεύει, έτσι, πέραν της κατατρομοκράτησής τους, και την οικονομική εξουθένωση των αγροτών που επιμένουν να αγωνίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ουδέποτε - με εξαίρεση, ίσως, τη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο - η χώρα μας αντιμετώπισε τέτοιο κύμα διώξεων, δικών και καταδικών αγροτών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Κι αυτό είναι ένα ακόμα μελανό στίγμα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Αποτελεί, ωστόσο, και μια επικίνδυνη πρακτική που, αν δεν αποκρουστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερες αντιδημοκρατικές πρακτικές...

Μπροστά σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση και, καθώς διαπιστώνεται ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα με τις μαζικές διώξεις των αγροτών παίρνει ιδιαίτερη βαρύτητα η πρωτοβουλία των κομμάτων ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ να προωθήσουν μέσω της Βουλής νομοθετική ρύθμιση για το σταμάτημα των δικών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φέρνει και την κυβέρνηση,όσο και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσωπικά, μπροστά στις ευθύνες τους, επιτέλους να συμβάλουν στο ξεπέρασμα του μείζονος αυτού πολιτικού προβλήματος. Διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι ακολουθήσει... Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αντιδημοκρατική, τρομοκρατική πρακτική της ποινικοποίησης των αγώνων μάς αφορά όλους! Και, είναι χρέος όλων των εργαζομένων να στηρίξουμε τον αγώνα των αγροτών, να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους αγρότες και να καταδικάσουμε και να αποκρούσουμε την πρακτική των διώξεων και της ποινικοποίησης των αγώνων. Η πρόσφατη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας για καταδίκη της ποινικοποίησης του αγώνα και την υπεράσπιση στο δικαστήριο των διωκόμενων μελών της ΠΑΣΕ, όπως και η δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης με πρωτοβουλία μελών του ΔΣΑ δείχνουν το δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ