Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προάγγελος

Τα ψυχιατρεία, έναν απ' τους πιο ευαίσθητους τομείς του δημόσιου συστήματος υγείας, διάλεξε η κυβέρνηση, για να δείξει πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία με το νέο καθεστώς, αν βέβαια ψηφιστεί και γίνει νόμος το σχέδιο για το ΕΣΥ που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση το υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, τα ψυχιατρεία εξαιρούνται απ' την επιχορήγηση για τη μισθοδοσία του προσωπικού, με το αιτιολογικό ότι έχουν χαμηλά νοσήλια και μπορούν να καλυφθούν απ' τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Επιχορηγήσεις - λέει - ο πρωθυπουργός θα δίνονται όταν αποδεδειγμένα έχει αδειάσει μέχρι δεκάρας το ταμείο του ψυχιατρείου!

Ιδού, λοιπόν, τι σημαίνει "αποδοτική χρήση των πόρων", που φτάνει μέχρι και τη λογική ότι τα δημόσια νοσοκομεία μπορούν να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις και πρέπει να αλλάξει το νομικό τους καθεστώς. Απ' τη μια μεριά, δηλαδή, θα υπάρχει ο "αγοραστής" - έτσι θέλει η εκσυγχρονιστική λογική τον ασθενή και το ασφαλιστικό του ταμείο - και απ' την άλλη ο "πωλητής" - δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία και οι υπόλοιπες δημόσιες υγειονομικές μονάδες. Και προς δόξαν της προσφοράς και της ζήτησης - της βασικής, δηλαδή, λειτουργίας της αγοράς - τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν στο ακέραιο τα έξοδα του ασθενή τους, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Στα λόγια, βέβαια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ακόμα ότι δε θα αλλάξει το καθεστώς των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διακηρύσσουν δημόσια την ανάγκη αλλαγής του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων. Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η μονιμότητα των νεοεισερχομένων γιατρών στο ΕΣΥ και με την καθιέρωση του γενικού διευθυντή - κάτι που δεν έχει προσεχτεί ιδιαίτερα - θα μπορεί να γίνει αλλαγή των εργασιακών σχέσεων του υπόλοιπου προσωπικού. Διότι οι γενικοί διευθυντές (οι μάνατζερς, δηλαδή) για να επιτύχουν τις περικοπές που θα τους ζητά η κυβέρνηση θα ζητούν οι ίδιοι την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Πριν μια δεκαετία ξεσηκώθηκε διεθνής κατακραυγή για τα ψυχιατρεία της χώρας μας - και ιδιαίτερα της Λέρου - μετά από δημοσιεύματα και εκπομπές ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε τότε μένει μετέωρη, καθώς μετά τη λήξη των προγραμμάτων του κανονισμού 815 ολόκληρες δομές, που αναπτύχθηκαν, μένουν μετέωρες και ένας μεγάλος αριθμός ασθενών απειλείται με επιστροφή στο Μεσαίωνα.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση, πέρα απ' τα παχιά λόγια για ευαισθησίες και στήριξη των ψυχιατρείων, έδειξε μια ακόμα υποκρισία της: Ενώ, δηλαδή, πίνει νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και την επικαλείται για κάθε κίνησή της - δεν αναλαμβάνει τη στήριξη με εθνικούς πόρους των νέων δομών που αναπτύχθηκαν, κυρίως με τα προγράμματα του 815. Αντίθετα, κάνει και ένα ακόμα βήμα πίσω που προοιωνίζεται δραματικές καταστάσεις για όλα τα δημόσια νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής, οι μόνοι που αντέδρασαν ήταν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και η Ενωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Πρόκειται, όμως, για μείζον θέμα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς αυτά θα σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος της ανταποδοτικής λογικής που προωθεί η κυβέρνηση για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Γι' αυτό και χρειάζεται αφύπνιση και δράση όλων όσοι διεκδικούν ένα δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ