Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΟΤΑ
Παρατείνεται η πολιτική ομηρία

Με την τροπολογία - εμπαιγμό για τη μονιμοποίηση των εκτάκτων στους ΟΤΑ, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, παρατείνεται η πολιτική ομηρία τουλάχιστον 4.000 - 5.000 εργαζομένων, ενώ ολοκληρώθηκε η αισχρή σε βάρος τους θεατρική παράσταση, η πρώτη πράξη της οποίας παίχτηκε στο Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη με πρωταγωνιστές τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συμπρωταγωνιστές τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Ο λόγος τώρα είναι στους ίδιους τους εργαζόμενους, που έχουν ήδη κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να διατηρήσουν το ιερότερο των δικαιωμάτων τους. Το δικαίωμα στη δουλιά. Δικαίωμα που αμφισβητείται ευθέως και υπονομεύεται τόσο από τους κυβερνητικούς βουλευτές κάθε τάσης και απόχρωσης, όσο και από τους βουλευτές των άλλων αστικών κομμάτων της Βουλής, έστω και αν οι τελευταίοι στα λόγια μόνο εμφανίζονται υπερασπιστές των ανθρώπων του μόχθου.

Με την τροπολογία μονιμοποιείται το προσωπικό των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, που είχε προσληφθεί μέχρι τις 16/9/1994 με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου και εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το προσωπικό των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ με συνολικό χρόνο υπηρεσίας, έως τη δημοσίευση της διάταξης, 12 μηνών, που απασχολείται συνεχώς στη συλλογή, διαλογή και μεταφορά απορριμμάτων, περιλαμβανομένων και των οδηγών, καθώς και με εργασίες καθαριότητας δημοτικών χώρων και κτιρίων. Το προσωπικό πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που έχει συμπληρώσει κατά την τελευταία τριετία συνολικό χρόνο εργασίας 24 μηνών. Στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, σύμφωνα με τη διευκρίνιση του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα, περιλαμβάνονται και οι σύνδεσμοι καθαριότητας.

Από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας εξαιρείται το προσωπικό των παιδικών σταθμών, οι εργαζόμενοι στα συνεργεία συντήρησης σχολείων, οδών, πεζοδρομίων, ηλεκτρολογικού προσωπικού, αλλά και κατηγορίες προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα.

Προς μερική απασχόληση στο δημόσιο

"Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους είναι όμηροι των κυβερνήσεων", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,επισημαίνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αφού πρόσθεσε ότι με την τροπολογία πάνω από τους μισούς έκτακτους μένουν ακάλυπτοι και υπογραμμίζοντας ότι η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στους ΟΤΑ χαρακτηρίζει την τροπολογία εμπαιγμό, επισήμανε ότι το γεγονός ότι δε λύνεται το πρόβλημα οριστικά δεν είναι χωρίς σκοπιμότητα από τη μεριά του υπουργείου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εκτάκτων, να προσδιοριστεί επακριβώς η κατηγορία των εποχιακών, οι προσλήψεις να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια μέσα από πίνακες. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του υπογράμμισε ότι ήδη έχει μπει σε εφαρμογή η κυβερνητική πολιτική για μερική απασχόληση και στο δημόσιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας,αφού υπογράμμισε ότι κάποιοι αναρριχήθηκαν στην εξουσία χρησιμοποιώντας τους αγώνες των εργαζομένων που σήμερα καταγγέλλουν, τόνισε ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να πετιούνται στο δρόμο και να λένε και "ευχαριστώ". Δεν μπορεί να καταργούνται χωρίς αντίσταση κατακτήσεις που έχουν κερδηθεί με αίμα. Επίσης σημείωσε ότι η ρύθμιση που ψηφίζει η Βουλή, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα της μονιμοποίησης των εκτάκτων, αλλά το διαιωνίζει.

Σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που σαφώς και κατηγορηματικώς καταψήφισε την τροπολογία, την υπερψήφισαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ η ΝΔ ψήφισε "παρών".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΝ ταυτίστηκε πλήρως με το ΠΑΣΟΚ στη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Σπ. Δανέλης είπε: "Η Βουλή δεν μπορεί να νομοθετεί κάτω από την πίεση εκβιαστικών διλημμάτων".

Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Α. Τσαφούλιας είπε ότι πρέπει να επεκταθεί η ρύθμιση σε όλους τους εκτάκτους, "αφού μας πήρε που μας πήρε το ποτάμι".

Οικιστικό νομοσχέδιο

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οικιστική ανάπτυξη. Τοποθετούμενος στα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η προβλεπόμενη αύξηση στης εισφοράς σε γη και χρήμα για τα μικρά οικόπεδα, με την ταυτόχρονη μείωση για τα μεγάλα, δείχνει ολοκάθαρα την ταξικότητα του νομοθετήματος και ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ