Παρασκευή 23 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Τυφλό "Μάτι"

Βλέπεις μία είσοδο στο πλάι και λες θα οδηγεί στο γκαράζ, γιατί κάπου στο βάθος μαυρίζει... Αυτοκίνητο χωράει, αλλά καλύτερα μην το επιχειρήσεις, γιατί θα βρεθείς μπροστά σε αρχαϊκές κόρες διατηρημένες εν καταχώσει. Το γκαράζ.... είναι αλλού. Εχε γούστο αυτό να το 'χουν υπέργειο, σκέφτεσαι!

Συνεχίζεις, αλλά απατάσαι εάν νομίζεις ότι ανεβαίνεις στην κορύφωση του ελληνικού πολιτισμού, τον Παρθενώνα. Αμ δε... Κατηφορίζεις στα έγκατα της γης. Αναβιώνεις την... "Εις Αδου Κάθοδον" για ν' αναληφθείς στην κλασική Αθήνα.

Στο βάθος, αφού έχεις διαβεί τους "σκοτεινούς", πριν τον κλασικό, πολιτισμούς, βγαίνεις στο φως. Κι εκεί σε κατατρέχει μία τεράστια τζαμαρία που τη λένε "μάτι". Τι να 'ναι εδώ αναρωτιέσαι. Διαστημόπλοιο, καράβι, το πλανητάριο μήπως; Κοιτάς καλύτερα και διακρίνεις τη ζωφόρο να εκτίθεται. Αλλά η λογική του "ματιού" είναι να βλέπεις στον Ιερό Βράχο. Κι ήταν ανάγκη, διερωτάσαι, να φτιάξουν υπόγεια πάνω στα οποία στηρίζουν ανώγια που μοιάζουν με... κύκλωπες και βλέπουν στον Παρθενώνα;

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ