Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοπαρουσιάσεις

Στα πλαίσια της καμπάνιας για το βιβλίο που οργάνωσε το Μάη το ΥΠΠΟ και το "Εθνικό Κέντρο Βιβλίου", παραθέτουμε σήμερα τη "Δουλίτσα" της Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη,από την πολύτιμη,και πολύτομη ποιητική ανθολογία των Μ. Αυγέρη, Θρ. Σταύρου, Β. Ρώτα, Μ. Μ. Παπαϊωάννου "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΟΛΟΓΗΜΕΝΗ",εκδόσεις "Παρθενών".

"Ενα αδύναμο κορμάκι, / με στεφάνι τις πλεξούδες/ στο μικρό της κεφαλάκι, / πώς θυμούμαι τη Λενιώ. / Σ' ένα σπίτι ήταν δουλίτσα, / που δασκάλα ήμουν εγώ. /

Και στην ίδιαν ηλικία, / καπριτσιόζα, χαϊδεμένη, / μια μικρή κυρά από τότες, / η μαθήτρα μου η Λουκία, / εβασάνιζε κι εμένα/ και τη δόλια την Ελένη/.

Πώς θυμάμαι τη λαχτάρα, / στα δυο μάτια τα μεγάλα, / - ένα ρώτημα καθένα - / της μικρής δουλίτσας όταν, / με το δίσκο της ερχόταν/ να τρατάρει τη δασκάλα/.

Εκανε πως συγυρνούσε/ μες στην κάμαρα κι αυτή/ κι όλο εκοίταε το βιβλίο, / πάντα δίπλα στο γραφείο, / κι όλο ετέντωνε τ' αυτί/.

Και για χάρη της μιλούσα/ όλο πάθος και φωτιά. / Κι άρχιζα κι ανιστορούσα/ για νεράιδες, για στοιχειά, / για κρυστάλλινα παλάτια. / Κι η μικρούλα μαγεμένη / με ρουφούσε με τα μάτια/.

Ωσπου μια φωνή απ' τα πλάγια/ λες από το παραμύθι/ μια γοργόνα θυμωμένη, / μας εσκόρπιζε τα μάγια. / Κι η δουλίτσα στην κουζίνα/ ξαναπήγαινε θλιμμένη/.

Με τα μάτια τα μεγάλα, / - ένα ρώτημα καθένα - / τι να γίνεται η Λενιώ; / Τι να γίνεται η φτωχούλα! / Σ' άλλο σπίτι θα 'ναι δούλα, / όπως μια φτωχή δασκάλα, σ' άλλο σπίτι είμαι κι εγώ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ