Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Ομόφωνα στον αγώνα

Απεργία και κατάληψη από Δευτέρα. Μαχητική αντίδραση στις διαθεσιμότητες, στη συρρίκνωση και στην απόφαση του Π. Αγγελόπουλου να βάλει "λουκέτο" στο εργοστάσιο

Ομόφωνα χτες στη συνέλευσή τους, οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" αποφάσισαν να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν τα σχέδια του ιδιοκτήτη, Π. Αγγελόπουλου να βάλει "λουκέτο" και να κρατήσουν το εργοστάσιο στη ζωή. Τη Δευτέρα ξεκινούν 48ωρη απεργία και κατάληψη και συνεχίζουν με δυο ακόμα 24ωρες απεργίες μέσα στη βδομάδα. Λίγη ώρα πριν τη χτεσινή συνέλευση και προκειμένου να σπάσει την αγωνιστικότητά τους, η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά απολύσεις με... κίνητρα!

Στις 10 το πρωί χτες ξεκίνησε η στάση εργασίας που είχε κηρύξει το σωματείο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση και οι εργαζόμενοι μαζικά άρχισαν να καταφτάνουν στην αίθουσα της συνέλευσης.

Ο Ν. Χόνδρος,πρόεδρος του σωματείου, πήρε πρώτος το λόγο και ενημέρωσε για την απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε 180 διαθεσιμότητες, σε απολύσεις και σε κλείσιμο όλων των τμημάτων εκτός της θερμής έλασης. "Στόχος τους - σημείωσε - είναι να κλείσουν το εργοστάσιο και να μετατρέψουν την επιχείρηση σε εμπορική. Μην έχουμε αυταπάτες. Εδώ θα δούμε μετά από λίγο ότι θα λειτουργεί ένα τμήμα, όμως με εργολάβους και αλλοδαπούς". Αποκάλυψε, επίσης, ότι η εργοδοσία προσπαθεί να σπείρει ζιζάνια μεταξύ των εργαζομένων, πετώντας "σπόντες" για ειδικούς όρους αποζημίωσης των συνδικαλιστών για να φύγουν! "Θέλουν - τόνισε - να το κλείσουν μαλακά, χωρίς αντιδράσεις. Τους ενδιαφέρει η υστεροφημία τους. Δεν μπορεί να κάνουν... ευεργεσίες, να επιχορηγούν τους Ολυμπιακούς και να πετάνε τους εργαζόμενους στο δρόμο. Αυτούς τους εργαζόμενους και αυτή την επιχείρηση, που οφείλουν την τεράστια περιουσία τους. Πάνω από 40 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν εδώ μέσα" . Κατέληξε σημειώνοντας ότι "αν παλέψουμε, έχουμε ελπίδες να αντιστρέψουμε την κατάσταση.Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί, μπορεί να είναι ιδιωτική επιχείρηση, αλλά εδώ υπάρχουν τόσοι εργαζόμενοι. Να πάρει θέση".

"Δούρειο ίππο", χαρακτήρισε ο Δ. Κουμπούρης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για "οικειοθελείς" απολύσεις, σημειώνοντας: "Ρίχνουν τα κίνητρα την κατάλληλη στιγμή, για να μας "σπάσουν", γνωρίζοντας τις αποφάσεις του σωματείου για κινητοποιήσεις. Να πούμε ένα μεγάλο όχι σε αυτά". Υπογράμμισε ακόμα: "Ο εργοδότης είναι αποφασισμένος να τραβήξει το δρόμο του "λουκέτου". Εμείς ένα όπλο έχουμε, την ενότητα και τον αγώνα.Και σε αυτή την κρίσιμη φάση, καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά, έχουμε μείνει λίγοι και κοιταζόμαστε στα μάτια, ότι δεν έχουμε άλλο απ' αυτό το όπλο. Δεν ξεκινάμε έναν αγώνα για να πέσουμε ηρωικά. Παλεύουμε για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Αυτός ο αγώνας είναι πολύ σοβαρός και όλοι τη Δευτέρα να χτυπήσουμε την κάρτα. Οχι στο ηλεκτρονικό ρολόι. Να χτυπήσουμε την αγωνιστική κάρτα".

Ο Α. Φλεβαρόπουλος,αντιπρόεδρος του σωματείου κάλεσε τους εργαζόμενους να αρνηθούν τη θανατική καταδίκη της "Χαλυβουργικής".

Δυνατά χειροκροτήματα, διέκοπταν τους ομιλητές, αλλά και συνθήματα όπως "θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία" και "η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.Οπως ανακοινώθηκε, το σωματείο απευθύνθηκε στους δημάρχους της περιοχής, που σε ένδειξη συμπαράστασης θα είναι μαζί τους στην απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ