Τρίτη 3 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου στο 10,75% ανακοίνωσε από 1/12/1996 και η Αγροτική Τράπεζα, ακολουθώντας τις αντίστοιχες κινήσεις των υπόλοιπων κρατικών τραπεζών. Το επιτόκιο των λογαριασμών "Δήμητρα" μειώνεται επίσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας και διαμορφώνεται από 11,75% μέχρι 13%, ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης. Κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται από 1/1/1997 και το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων. Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων προχώρησε και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, κατεβάζοντας το επιτόκιο ταμιευτηρίου σε 11%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας "ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ" (επεξεργασία προφίλ αλουμινίου), προκειμένου να εισαχθεί στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου, ενέκρινε το ΔΣ του Χρηματιστηρίου στην τελευταία του συνεδρίαση. Εγκρίθηκαν επίσης τα ενημερωτικά δελτία για την έκδοση ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμου σε μετοχές, της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρίας "Κ. Ι. Σαραντόπουλος" και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επίσης εισηγμένης "ΒΕΠΑΛ ΑΕ", λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της "ΕΛΒΑΛ ΑΕ" (στο χώρο των λιπασμάτων).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με 13,6% για ένα χρόνο ανανεώνονται τα ομόλογα της Κτηματικής Τράπεζας, που λήγουν στις 30/11/1996, δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία. Με το ίδιο επιτόκιο θα τοκίζονται και τα νέα ομόλογα της Κτηματικής (έκδοση Νοέμβρη 1996), αλλά θα παρέχουν μικρότερη απόδοση, καθώς οι τόκοι τους θα φορολογηθούν με 15%.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Σωρεία καταγγελιών δέχεται τις τελευταίες μέρες ο Σύνδεσμος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), για την πρακτική των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων, κυρίως στις ανατολικές χώρες, που αρνούνται να χορηγήσουν έγκαιρα βίζα σε τουρίστες, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται συνέχεια ταξίδια προς την Ελλάδα. Ιδιαίτερα οξυμένο παρουσιάζεται το πρόβλημα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και τη Μαλαισία. Το ΔΣ του ΗΑΤΤΑ καταγγέλλει στα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης την κατάσταση που επικρατεί στις επίσημες ελληνικές αρχές των παραπάνω χωρών και απαιτεί την άμεση παρέμβασή τους για την επίλυση των προβλημάτων.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Ημερίδα με θέμα "Δανεισμός σε συνάλλαγμα για επενδύσεις εξαγωγικών επιχειρήσεων - δάνειο της ιαπωνικής τράπεζας JEXIM", διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε συνεργασία με την Εμπορική Τράπεζα. Στην ημερίδα επισημάνθηκε μεταξύ άλλων η δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στο διεθνές εμπόριο, εκμεταλλευόμενες νέες μορφές πιστοδοτήσεων, όπως αυτή που προσφέρει η Εμπορική Τράπεζα με τη μορφή των πρόσφατα συναφθέντων δανείων "JEXIM".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ