Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΡΑ!

Οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους, διεκδικούν το ίδιο το δικαίωμα να 'ναι αγρότες, διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους αγρότες για λύσεις στα προβλήματα, ύστερα από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους, τον προηγούμενο Μάρτη.

Στη ρίζα των προβλημάτων είναι, η Συνθήκη του Μάαστριχτ (ΣΜ), η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), οι ρυθμίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ, που είναι η νέα ονομασία της πρώην ΓΚΑΤΤ) και τα προγράμματα "σύγκλισης" που επιβάλλουν η ΣΜ και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Ο αγώνας των αγροτών δεν είναι μια στενά αγροτική υπόθεση. Η σημασία του ξεπερνάει τα όρια του αγροτικού πληθυσμού και αποχτάει μια ξεχωριστή σημασία για την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τα άλλα λαϊκά στρώματα, (επαγγελματοβιοτέχνες κλπ.) και τη νεολαία. Θα παραθέσουμε τους λόγους που στοιχειοθετούν την παραπάνω άποψη.

1. Οι αγρότες με τις οικογένειές τους αποτελούν σημαντικό τμήμα του συνολικού πληθυσμού της χώρας - 21% περίπου - και συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικονομική ζωή της χώρας.

2. Η συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης στις σιδηροτροχιές του Μάαστριχτ, οδηγεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς (από πολλές πλευρές παραδέχονται πλέον ανοιχτά, ότι οδηγούμαστε σε μείωση των αγροτών περίπου στο 1/3 του σημερινού αριθμού).

3. Το ξεκλήρισμα των αγροτών θα οδηγήσει στην κατάρρευση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής πολλών περιοχών της χώρας, που η ύπαρξη αγροτών και αγροτικής παραγωγής δίνει δουλιά σε επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους και εργατοϋπάλληλους με δραματικές συνέπειες στον τομέα της απασχόλησης και όχι μόνο.

4. Οι αγρότες τροφοδοτούν τον πληθυσμό όλης της χώρας με τα απαραίτητα - και κατά κοινή παραδοχή καλής ποιότητας - είδη διατροφής. Το ξεκλήρισμά τους, θα οδηγήσει στην εισαγωγή των αναγκαίων αγροτοκτηνοτροφικών από το εξωτερικό, δηλαδή στην αιμορραγία συναλλάγματος και την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του χρέους.

5. Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βιομηχανία και αγροτική παραγωγή. Η αγροτιά με το μόχθο τροφοδοτεί και στηρίζει μεγάλο αριθμό βιομηχανιών επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων με πρώτη ύλη. Επίσης οι αγρότες δίνουν δουλιά σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες κλπ. που τους τροφοδοτούν με τη σειρά τους με τα αναγκαία εφόδια.

***

Με άλλα λόγια ο αγώνας επιβίωσης των αγροτών, δένεται αντικειμενικά με δεσμά ζωής με όλο τον εργαζόμενο λαό. Αρα η ανάπτυξη τώρα της πιο αποφασιστικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες υπηρετεί τα πιο ζωτικά συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων ΕΒΕ, των συνταξιούχων και της νεολαίας της χώρας.

Αυτή τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση και η ολιγαρχία της χώρας και αναπτύσσουν - με όλα τα μέσα που διαθέτουν - μια ξέφρενη προπαγανδιστική εκστρατεία ψεύδους, διαβολής και κατασυκοφάντησης του αγώνα της αγροτιάς. Καμώνονται τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων και του ψωμιού των εργαζομένων, που απειλούν ή και αφαιρούν δήθεν οι αγρότες με τους αγώνες τους. Μιλάνε για δικαιώματα, αυτοί που οδηγούν με την πολιτική τους στην ανεργία, στη φτώχεια το λαό και τη χώρα στο δρόμο της παραγωγικής ερήμωσης, στο ρόλο της χώρας πλασιέ των προϊόντων των κοιναγορίτικων μονοπωλίων. Μιλάνε για δικαιώματα αυτοί που με την πολιτική τους θέλουν μια Ελλάδα ξενοδοχείο της Ευρώπης και τους Ελληνες εργαζόμενους γκαρσόνια.

Επιπλέον, οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, η νεολαία, θα πρέπει να θυμηθούν ότι η διαβολή, το ψέμα και η συκοφαντία είναι το όπλο των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση και των δικών τους αγώνων. Στόχος το "διαίρει και βασίλευε" ώστε να περνάει χωρίς προβλήματα η αντιλαϊκή πολιτική.

***

Είναι λοιπόν ανάγκη να αντιμετωπιστεί στην πράξη η μαύρη προπαγάνδα - "επικοινωνιακή πολιτική" τη λέει η κυβέρνηση - που στοχεύει να στρέφει τον εργάτη ενάντια στον αγρότη, τον επαγγελματοβιοτέχνη ενάντια στους αγρότες και ούτω καθεξής, ώστε να "καθαρίζει" κάθε φορά με απομονωμένο το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που ζητάει το δίκιο στους δρόμους του αγώνα.

Αν "περάσει" σήμερα η γραμμή της απομόνωσης των αγροτών, χαμένοι δε θα 'ναι μόνο οι αγρότες, αλλά όλος ο εργαζόμενος λαός, γιατί θα ισχυροποιηθεί η κυβέρνηση στην πάταξη - αυτήν τελικά επιδιώκει - του λαϊκού κινήματος που αμφισβητεί την πολιτική της.

Εμπρός λοιπόν να κάνουμε πράξη τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους αγρότες. Εμπρός να προχωρήσουμε στο συντονισμό δράσης της εργατιάς με την αγροτιά και τους μικρομεσαίους.

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Ο αγώνας επιβίωσης των αγροτών, δένεται αντικειμενικά με δεσμά ζωής με όλο τον εργαζόμενο λαό. Αρα η ανάπτυξη τώρα της πιο αποφασιστικής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες υπηρετεί τα πιο ζωτικά συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων ΕΒΕ, των συνταξιούχων και της νεολαίας της χώρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ