Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Συνέδριο εν μέσω προβλημάτων

- Σε ποιες συνθήκες διεξάγεται σήμερα και αύριο το συνέδριο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους κλάδους ένδυσης;

- Το 2ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, πραγματοποιείται σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης από την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας γενικά και των εργατών των κλάδων μας ειδικότερα. Αυτή η πολιτική σφραγίζει κυριολεκτικά τον προϋπολογισμό του 1997 που κατατέθηκε στη Βουλή, ο οποίος είναι ο χειρότερος και πιο αντιλαϊκός που έχει γίνει ποτέ. Είναι προϋπολογισμός - λαιμητόμος για το εισόδημα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το ίδιο και η συνολικότερηοικονομική πολιτική που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες.

Παράλληλα, όμως, έχουμε τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τους αγώνες των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων για το ωράριο, των οικοδόμων, των συνταξιούχων κλπ. Εχουμε τις γενικευμένες κινητοποιήσεις των αγροτών που αντιστέκονται με ηρωισμό στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, της ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουμε τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους αγρότες των πρωτοβάθμιων Συνδικάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εχουμε τις κινητοποιήσεις των ΕΒΕ, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την επίθεση των πολυεθνικών και της κυβερνητικής πολιτικής. Μέσα από αυτούς τους αγώνες αρχίζουν να εμφανίζονται τα φύτρα της κοινής πάλης όλων όσοι πλήττονται σήμερα από αυτή τη σαρωτική πολιτική.

- Ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτήν την κατάσταση;

- Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με δουλικό τρόπο υλοποιεί αυτές τις καταστροφικές για τη χώρα μας κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μέσω του προγράμματος "σύγκλισης", που έχει ανακηρυχθεί σε "οικονομικό Σύνταγμα" της χώρας μας!

Επίσης είναι μεγάλες οι ευθύνες των κομμάτων ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, που συμφώνησαν, ψήφισαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Είναι επίσης σοβαρές οι ευθύνες των ηγεσιών των παρατάξεων εκείνων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) που στις ηγεσίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων ακολουθούν πολιτική συναίνεσης, κοινωνικού διαλόγου και υποταγής στην κυβερνητική πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Που καλλιεργούν στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα την αντίληψη του συμβιβασμού. Κανένα καλό δεν πρόκειται να φέρει στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό κίνημα αυτή η πολιτική της πλειοψηφίας, στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος.

- Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το συνέδριο της ομοσπονδίας σας;

- Οι εργαζόμενοι των κλάδων μας, περιμένουν από το συνέδριο να σταθεί πάνω στα πραγματικά προβλήματα και να προτείνει διεξόδους σε αγωνιστική κατεύθυνση. Περιμένουν το συνέδριο να επιλέξει διοίκηση, η οποία θα ακολουθήσει τη λογική της αγωνιστικής διεκδίκησης, της ταξικής κατεύθυνσης σε συντονισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Διοίκηση, η οποία θα δώσει μάχη κατά της ανεργίας και της συρρίκνωσης που οδηγεί τον κλάδο σε αφανισμό. Κατά της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που συντελείται ραγδαία στους κλάδους μας. Οι δυνάμεις αυτές στο συνέδριο συμμετέχουν στο συνδυασμό της ΔΑΣΚΙΔΕ που υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ