Σάββατο 7 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μισθολόγιο - "φτωχολόγιο"!
  • Το ίδιο μισθολόγιο που η ΑΔΕΔΥ έχει απορρίψει, παρουσίασε χτες στην τριτοβάθμια οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας!
  • Στόχος της κυβέρνησης, η δημιουργία εντυπώσεων και το κέρδισμα χρόνου, καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη

Το ίδιο σχέδιο μισθολογίου που ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει απορρίψει, προκηρύσσοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 17 Δεκέμβρη, προσκόμισε χτες, ως τελικό, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Οργάνωσης!Μια επίσκεψη, που χαρακτηρίστηκε ως κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, την ώρα ακριβώς που το κύμα αγανάκτησης και αντίστασης στην αντεργατική της πολιτική διογκώνεται.

Το μισθολόγιο που και χτες παρουσίασε ο Ν. Χριστοδουλάκης διαιωνίζει και εντείνει ακόμα περισσότερο την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται χρόνια τώρα και σηματοδοτεί την παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το μισθολόγιο αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης - λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και της, για πρώτη φορά, φορολόγησης των επιδομάτων - θα έχει ως αποτέλεσμα για πολλούς δημόσιους υπαλλήλους ακόμα και τη μείωση των ονομαστικών αποδοχών τους!Ορισμένες ελάχιστες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα πάρουν υποτυπώδεις αυξήσεις, αλλά και αυτές θα κυμαίνονται πολύ κάτω και από αυτόν ακόμα τον επίσημο πληθωρισμό.

Κατά τη χτεσινή πολύωρη συζήτηση του υφυπουργού με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, η μόνη διαφοροποίηση που υπήρξε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο μισθολογίου, που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση, αφορά τις κατηγορίες εκπαιδευτικών με υπηρεσία από 0 ως 5 χρόνια,για τους οποίους υπήρχε μείωση των ονομαστικών μισθών. Γι' αυτές τις κατηγορίες, ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα δοθεί ένα πεντοχίλιαρο για να καλυφθεί η διαφορά... Επίσης, έκανε λόγο για αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 50%. Πρόκειται, ωστόσο, για μια νέα λαθροχειρία, καθώς αφήνει απέξω την ΑΤΑ που ισχύει για τα επιδόματα, με αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, να μην υπάρξει καμιά αλλαγή.

Μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως "οι δαπάνες που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό εξασφαλίζουν ότι οι αυξήσεις του νέου μισθολογίου θα είναι μεγαλύτερες από την εισοδηματική πολιτική"!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,δήλωσε ότι παραμένουν οι βασικές διαφωνίες ως προς το μισθολόγιο της κυβέρνησης και ότι "ελπίζει στη συζήτηση, που θα γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, θα ληφθούν υπόψη". Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 17ης Δεκέμβρη, "προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μισθολόγιο".

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, επισήμανε: "Και από τη σημερινή συνάντηση με τον υφυπουργό επιβεβαιώθηκε η εμμονή της κυβέρνησης σε ένα μισθολόγιο - "φτωχολόγιο" για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Εγινε φανερό πως με τις επισκέψεις, η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, να δημιουργήσει εντυπώσεις, εξαπατώντας την κοινή γνώμη και βέβαια να υπονομεύσει τους αγώνες. Απέναντι σε όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δώσουν δυναμικά την απάντησή τους, στις 17 του Δεκέμβρη".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ