Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ" ΑΓΡΟΤΩΝ
Παρέλαση κυβερνητικών βαστάζων
  • Πλειοδότησαν υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οι εκπρόσωποι των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και η διοικητής του ΟΓΑ
  • Υποκριτική η στάση του εκπροσώπου της ΣΥΔΑΣΕ: Διαφώνησε, συμφωνώντας

Τη στιγμή που οι αγρότες της χώρας ζητούν να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, που επιβάλλει νέα χαράτσια στους αγρότες για μειωμένη σύνταξη, οι καρεκλοκένταυροι των ΠΑΣΟΚο- ΣΥΝεταίρων ΓΕΣΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ, επιδόθηκαν χτες, στη Βουλή σε ένα υμνολόγιο υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, κρίνοντας θετικό το νομοσχέδιο!

Η χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής του νομοσχεδίου για την ασφάλιση των αγροτών ήταν αφιερωμένη στην ακρόαση φορέων και, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγαλούργησε ο θίασος του κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού, συνεπικουρούμενος και από τη διοικητή του ΟΓΑ Μ. Κυπριωτάκη.Είχαν προσκληθεί και έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι από την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, τον ΟΓΑ και την Οικονομική - Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ενώ, με απαίτηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη,αποκλείστηκε ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΓΑ, προφανώς γιατί δε χώραγε στην κυβερνητική συγχορδία. Ο κατάλογος αυτός των προσκληθέντων, αν μη τι άλλο, είναι μέγιστη απόδειξη για το πώς εννοεί η κυβέρνηση τον κοινωνικό διάλογο: Διαλέγεται με όσους συμφωνούν μαζί της, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τους αγωνιζόμενους αγρότες των μπλόκων, που η πολιτική της τους οδήγησε στους δρόμους και τους οποίους θέλει να θυμάται μόνο όταν πρόκειται να τους κατηγορήσει, να τους συκοφαντήσει, να στρέψει εναντίον τους, τις υπόλοιπες κατηγορίες του ελληνικού πληθυσμού.

Επί της ουσίας των όσων ειπώθηκαν χτες, η "ατραξιόν" του κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού "έκλεψε την παράσταση", πλειοδοτώντας της κυβέρνησης υπέρ του νομοσχεδίου. Αποσιωπώντας τα χαράτσια και τις μειωμένες συντάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν θετικό και ...ενθουσιασμένοι διέγνωσαν πως το ασφαλιστικό μέλλον των αγροτών διαγράφεται ρόδινο, ενώ πλειοδότησαν σε ψευδολογίες κατά του αγωνιζόμενου αγροτικού κόσμου και των αγωνιστών εκπροσώπων του.

Ολοι οι κυβερνητικοί που έλαβαν μέρος στη χτεσινή παρέλαση ήταν ...ανακουφισμένοι. "Ευτυχώς που ήρθε το νομοσχέδιο για να σώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα του αγροτικού πληθυσμού της χώρας", ήταν η ουσία όσων ειπώθηκαν.

Υποτέλεια ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ

"Το νομοσχέδιο δικαιώνει τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ", τόνισε ο αντιπρόεδρός της Τζ. Καραμίχας, για να προσθέσει: "Το πρόβλημα δεν είναι αν οι αγρότες έχουν να πληρώσουν, αλλά αν έχουν συνείδηση να πληρώσουν. Δεν υπάρχει πρόβλημα μη ανταπόκρισης των αγροτών στις εισφορές. Το πρόβλημα υπάρχει στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης των αγροτών", αποφάνθηκε. Επίσης για να στηρίξει την κυβέρνηση στις επιλογές της κατέφυγε και στο ψέμα, ισχυριζόμενος ότι η Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ομόφωνα τάχθηκε πριν από ένα μήνα υπέρ του νομοσχεδίου. (Στην επίμαχη συνεδρίαση, ο μοναδικός σύμβουλος της ΛΑΕ στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ Γ. Παττάκης διαφωνούσε. Οταν μετά από πολλές ώρες συνεδρίαση, ο Γ. Παττάκης έλλειψε προς στιγμήν, άρον άρον οι εγκάθετοι του κυβερνητικού συνδικαλισμού σύμβουλοι της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και αυτοί της ΝΔ ενέκριναν "ομόφωνα επί των παρόντων" απόφαση υπέρ του νομοσχεδίου). Ο πρόεδρος της νόθας διοίκησης των ΠΑΣΟΚο - ΣΥΝεταίρων στη ΓΕΣΑΣΕ Μ. Γιαννακίδης κάλεσε τους παραβρισκόμενους στην κοινοβουλευτική επιτροπή να συμφωνήσουν ομοφώνως με το νομοσχέδιο. Εφτασε μάλιστα και στο σημείο της γελοιότητας, ισχυριζόμενος ότι η ΓΕΣΑΣΕ είχε εκφράσει τη συμφωνία της με όσα το νομοσχέδιο προβλέπει πριν από τέσσερα χρόνια. Κι όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την εύλογη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή, ο οποίος ρώτησε: "Είχατε πριν από τέσσερα χρόνια στα χέρια σας αυτό το νομοσχέδιο;". Δήλωσε, επίσης, ο Μ. Γιαννακίδης ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει αγρότης που να διαφωνεί!!!

Η Μ. Κυπριωτάκη

Τη συμφωνία της με το νομοσχέδιο εξέφρασε - όπως ήταν αναμενόμενο - και η διοικητής του ΟΓΑ Μ. Κυπριωτάκη.Δεν έδειξε, επίσης, να πτοείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλέψει κονδύλι για τη λειτουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα των αγροτών. Απλά δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη πως θα καταβληθούν από την κυβέρνηση τα χρήματα που χρειάζονται. Επίσης απέφυγε να απαντήσει, αν καταβλήθηκε ποτέ η κρατική εισφορά για την πρόσθετη ασφάλιση των αγροτών, γιατί τότε θα έπρεπε να ομολογήσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει δραχμή, με αποτέλεσμα το Ταμείο της Πρόσθετης Ασφάλισης να έχει παθητικό εκατοντάδες δισεκατομμύρια, αν και λειτουργεί μόλις 9 χρόνια... Σε ό,τι αφορά το αν χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα του Ταμείου Πρόσθετης Ασφάλισης για άλλους σκοπούς, η Μ. Κυπριωτάκη δε δίστασε να καταφύγει στο ψέμα: "Δε χρησιμοποιήθηκαν - είπε - αυτά τα χρήματα για άλλους σκοπούς", ενώ είναι γνωστό ότι, παλιότερα, χρησιμοποιήθηκαν αποθεματικά του για την πληρωμή της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ!!!

Κοροϊδία από τη ΣΥΔΑΣΕ

Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτέλεσε ούτε ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γ. Πίττας, ο οποίος διαφώνησε, συμφωνώντας. Εξέφρασε συμφωνία με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι η στιγμή που επιλέχθηκε η συζήτησή του στη Βουλή είναι ατυχής, γιατί οι αγρότες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και το γεγονός αυτό θα τους ερεθίσει. Ετσι ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, όχι για να έρθει κάποιο άλλο διαφορετικό και σύμφωνο με τα αγροτικά αιτήματα, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε διάλογο - τουλάχιστον με τη ΣΥΔΑΣΕ - και γιατί οι αγρότες στα μπλόκα ζητούν την απόσυρσή του. Ομως, είναι γνωστό πως η παράταξη της ΝΔ και η ΣΥΔΑΣΕ συμφώνησαν στην ΠΑΣΕΓΕΣ...

Η πρόκληση σε βάρος των αγροτών κορυφώθηκε, όταν το λόγο πήρε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης, ο οποίος, δήθεν αστειευόμενος, μεταξύ άλλων, είπε: "Συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις των αγροτών κατέλαβαν περιοχές της Θεσσαλίας, δηλαδή τα υψώματα του Γκολάν". Οταν η ντροπή εκλείπει από την κυβέρνηση, οι υπουργοί του Κ. Σημίτη κάνουν καλαμπούρια με τον πόνο του 23% του ελληνικού πληθυσμού!!! Τι να πει κανείς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ