Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ - ΒΟΛΟΣ
Αγκάλιασαν τους μαχητές τους

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και μαθητές διαδήλωσαν χτες την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά

Αγκάλιασαν τον κάμπο και τους ανθρώπους του, όπως αγκαλιάζουν τα παιδιά τους. Μπήκαν μπροστά και φώναξαν στον εχθρό "πίσω". Πήραν τη θέση τους στο μετερίζι του αγώνα όπως τους άρμοζε. Είναι ο λαός της Θεσσαλίας, άνδρες, γυναίκες, παππούδες κι εγγόνια. Ολοι. Από την Καρδίτσα, το Βόλο κι από εκεί πίσω στα Τρίκαλα, οι αγρότες του κάμπου επαναβεβαίωσαν χτες ένα σημαντικότατο μήνυμα: Δεν είναι μόνοι. Μαζί τους είναι και οι εργάτες της πόλης, μαζί τους τα νοικοκυριά, μαζί τους σύσσωμος ο θεσσαλικός λαός.

Στην Καρδίτσα

Μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης για τους εξεγερμένους αγρότες έγινε χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου κάθε ηλικίας και επαγγέλματος φανέρωσε περίτρανα, για ακόμη μια φορά, ότι ο ξεσηκωμός των αγροτών έχει γίνει υπόθεση όλου του θεσσαλικού λαού. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε ασφυκτικά.

Στη συγκέντρωση, που συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και οι μαζικοί φορείς της πόλης, συμμετείχαν εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι, καθηγητές, μαθητές, κληρικοί και αντιπροσωπείες από όλα τα κόμματα.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία εκατοντάδων μαθητών από τα λύκεια και τα γυμνάσια της περιοχής. Τα νέα παιδιά της Καρδίτσας έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους με την είσοδό τους στην πλατεία. Τα συνθήματα: "Αγρότη πολέμα σού πίνουνε το αίμα" και "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη", που βροντοφώναξαν οι μαθητές, κέρδισαν το χειροκρότημα όλων των συγκεντρωμένων.

Δεν έχουν εξουσιοδότηση

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση τόνισε μεταξύ άλλων: "Η επιβίωση των επαγγελματοβιοτεχνών του νομού μας εξαρτάται από το αύριο των αγροτιάς. Αγροτιά σημαίνει οικονομική δύναμη στον εμπορικό σύλλογο της πόλης μας".

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Στ. Γούλας στην ομιλία του επισήμανε: "Σήμερα στο νομό μας η ανεργία έχει φτάσει στο 25%, σχεδόν κάθε σπίτι της Καρδίτσας έχει και έναν άνεργο, τώρα η κυβέρνηση οδηγεί και τον αγροτικό τομέα στην απόγνωση". Ο Στ. Γούλας στη συνέχεια τόνισε ότι "το πρόγραμμα "σύγκλισης" και η επίτευξη των στόχων μπορεί κάποτε να πραγματοποιηθούν, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν ξεκληρίσει την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες και άλλα κοινωνικά στρώματα του τόπου μας, ενώ αντίθετα όλο και περισσότερος πλούτος θα συσσωρεύεται στα λίγα χέρια. Αυτή την Ευρώπη εμείς την απορρίπτουμε, συνέχισε, κανένας δεν έχει εξουσιοδοτήσει αυτήν την κυβέρνηση να μας βάλει σ' αυτήν την τροχιά".

Κανένας πίσω

Ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, τόνισε μεταξύ άλλων: "Η τύχη των αγροτικών ζητημάτων δε θα κριθεί στα σαλόνια και στις προσωπικές σχέσεις που κάποιοι έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν. Η επίλυση των προβλημάτων μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. Κανένας δεν πρέπει τώρα να υποχωρήσει και να γυρίσει με σκυμμένο το κεφάλι στον τόπο του, πρέπει να μείνουμε στα μπλόκα του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων μας".Κλείνοντας ο Β. Μπούτας ζήτησε τη συνέχιση της στήριξης του λαού της Καρδίτσας στον τίμιο αγώνα της αγροτιάς.

Επίσης στη χτεσινή συγκέντρωση χαιρέτησαν οι Γ. Παττάκης και Γ. Τσαλόπουλος,μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, ο δήμαρχος Σοφάδων, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Καρδίτσας, εκπρόσωποι από τους γεωπόνους, τους καθηγητές, καθώς και εκπρόσωπος από την Ενωση Συνεταιρισμών Καρδίτσας. Αλγεινή εντύπωση και γιουχαϊσματα προκάλεσε στους συγκεντρωμένους ο χαιρετισμός του νομάρχη Καρδίτσας Κ. Παπακυρίτση,ο οποίος στην ουσία προέτρεψε τους Καρδιτσιώτες αγρότες να διαχωρίσουν τον αγώνα τους από τους συναδέλφους της της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας, ισχυριζόμενος ότι "μόνο έτσι θα κερδίσουν κάτι".

Στο Βόλο

Τη συμπαράσταση στους ξεσηκωμένους αγρότες εξέφρασαν χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι του Νομού Μαγνησίας, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου. Ηταν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας της εργατιάς και της αγροτιάς. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και πολλοί μαθητές.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κ. Σιώμος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στο μπλόκο του Αλμυρού, είπε πως με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στο κλείσιμο των εργοστασίων του Βόλου έρχεται να προστεθεί και το σταμάτημα παραγωγικών αγροτικών καλλιεργειών.

Μας δίνετε κουράγιο και δύναμη να αντέξουμε στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, συνέχισε ο Κ. Σιώμος, και προειδοποίησε πως από την επιτυχία ή αποτυχία του ξεσηκωμού των αγροτών θα κριθεί και η τύχη των άλλων εργαζόμενων.

Ο Τάκης Τριανταφυλλάκος,εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζόμενων, είπε μεταξύ άλλων: "Δεν εκφράζουμε μόνο τη συμπαράστασή μας στους αγρότες, αλλά παλεύουμε μαζί τους για ένα καλύτερο αύριο. Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μια τάξης, αλλά όλου του λαού".

Σχολιάζοντας την αδιαλλαξία του πρωθυπουργού στα αιτήματα των αγροτών, ο ομιλητής είπε πως κοιτάζοντας κανείς τον Σημίτη βλέπει το πρόσωπο αυτής της αντιλαϊκής κυβέρνησης, που ξέρει να υποκύπτει μόνο στα ξένα και ντόπια αφεντικά.

Τέλος ο Τ. Τριανταφυλλάκος είπε πως ο διχασμός που θέλει να σπείρει η κυβέρνηση δε θα περάσει και είναι καιρός οι υπεύθυνοι να προχωρήσουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών και ότι τα αιτήματα των αγροτών δεν μπορεί να παζαρεύονται μέσα από διαλόγους "σικέ" και με συνδικαλιστές των σαλονιών και του Κολωνακίου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του ΕΚ Αλμυρού.

Στα Τρίκαλα

Στο ίδιο κλίμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους αγρότες έγινε χτες το απόγευμα συγκέντρωση και στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα, την οποία διοργάνωσαν μαζικοί φορείς της πόλης. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρέτισε ο γραμματέας του ΕΚΤ Θ. Κατσανάκος.Ο εκπρόσωπος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Χρ. Παπαστεριάδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε: "Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μείνουν στα μπλόκα μέχρι να επιλυθούν τα αιτήματά τους. Πρέπει η κυβέρνηση, συνέχισε, να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες". Ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Τρικάλων Κ. Αναγνωστόπουλος,που μίλησε στη χτεσινή συγκέντρωση, επισήμανε ότι "ο αγώνας των αγροτών είναι κοινός με τον αγώνα των εργαζομένων. Συμφέρον της εργατικής τάξης είναι η στήριξη αυτού του αγώνα μέχρι την τελική νίκη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεσηκώνεται ο κάμπος από τη Δευτέρα (1999-01-30 00:00:00.0)
Η "βοή" των τρακτέρ ξανακούγεται στον κάμπο (1998-11-11 00:00:00.0)
Πανέτοιμοι για τις 2 του Φλεβάρη (1998-01-27 00:00:00.0)
Ξεσηκώνονται οι αγρότες (1997-09-11 00:00:00.0)
Σε τροχιά αγροτικών συλλαλητηρίων (1997-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ