Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΑΤΟ - ΝΕΜΕΑ
Δεν περνούν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης

Γυρνούν καθημερινά στα σπίτια των αγροτών, τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια, τους υπόσχονται πως θα διορίσουν τα παιδιά τους στο δημόσιο και μάλιστα στο νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, αρκεί να μην κατέβουν με τα τρακτέρ τους στα μπλόκα! Ωστόσο αυτή η... εξαντλητική προσπάθεια κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κορινθίας δεν αποφέρει καρπούς, γιατί και τα μπλόκα καλά κρατούν και οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να φύγουν απ' τον κόμβο του Κιάτου και τη διασταύρωση της Νεμέας μόνο εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σταφιδοπαραγωγοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εξεγερμένων αγροτών της Κορίνθου, που δηλώνουν ξεκάθαρα πως "ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι". Απανωτά τα χτυπήματα που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από τις εφαρμοσμένες αντιαγροτικές πολιτικές, αλλά και από τους παγετούς και το χαλάζι της περασμένης άνοιξης. "Ούτε καν τις αποζημιώσεις που δικαιούμασταν δε μας έδωσαν και ζητάνε τώρα να πιστέψουμε τα καινούρια παραμύθια τους;", λένε γεμάτοι οργή και προειδοποιούν: "Ας αφήσει η κυβέρνηση και τα στελέχη της τις ύπουλες μεθόδους που εφαρμόζουν και ας σκύψει πάνω στα προβλήματά μας. Αν θέλει να ανοίξουμε τους δρόμους"...

Στο μπλόκο του Κιάτου - στήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή - η απόγνωση των αγροτών δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της. "Η κατάσταση στα χωριά μας είναι απελπιστική. Τον τελευταίο χρόνο δε μας έκανε καρδιά να πάμε στα χωράφια μας να δουλέψουμε. Οι οικογένειές μας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο", λέει ο Κώστας Πατσαούρας,απ' το Δενδρό Κορινθίας. "Η επαρχία νεκρώνει. Είμαστε εγκαταλειμμένοι, χωρίς αγροφυλακή, χωρίς κτηνιάτρους, χωρίς αγροτικούς γιατρούς. Τώρα είμαστε και χωρίς λεφτά, αφού η τιμή της σταφίδας χρόνο με το χρόνο πέφτει", συμπληρώνει ο Γιώργος Χασούρας,απ' την Παναρίτη. "Θα κρατήσουμε ώσπου να δικαιωθεί αυτός ο αγώνας. Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω", δηλώνει αποφασιστικά ο Νίκος Γιαννόπουλος,απ' το Ξανθοχώρι. Κι ανάμεσα στους τόσους αγρότες και η Βαϊτσα Ιακωβίδου,γιατρός στο Κέντρο Υγείας του Κιάτου, που φέρνει καθημερινά στους εξεγερμένους τρόφιμα και ζεστό καφέ. "Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλου του ελληνικού λαού", λέει χαρακτηριστικά.

Στο μπλόκο της Νεμέας η κατάσταση είναι το ίδιο τεταμένη, όπως το ίδιο αποφασισμένοι είναι και οι αγρότες. "Οι εκβιασμοί της κυβέρνησης δε θα περάσουν. Είναι κατάντια αυτό που συμβαίνει. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν τάξει ήδη 2.000 θέσεις εργασίας στα χωριά της Κορίνθου. Δεν μπορούν να μας διασπάσουν έτσι. Ας βρουν άλλους τρόπους", τονίζει οργισμένα ο Ανδρέας Χρυσάιδος."Είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε. Εχουμε πολύ κουράγιο, έχουμε δίκιο και έχουμε και τη συμπαράσταση του κόσμου", λέει ο Ιωάννης Κατσάμπας.Ηδη στο μπλόκο της Νεμέας στολίστηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο Π. Ράπτης κάνει χιούμορ λέγοντας πως "πρέπει ν' αρχίσουμε να βάφουμε και κόκκινα αυγά"... Μέσα απ' τις κουβέντες τους, όμως, φαίνεται η δύναμή τους να μην υποχωρήσουν, να μην παραιτηθούν. "Αυτή τη φορά ο αγώνας θα 'ναι μέχρι τελικής πτώσεως", καταλήγει ο Ιωάννης Χρυσάιδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ