Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αυξήσεις στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων

Μέχρι και 2.000% αύξηση για τραπεζοκαθίσματα αποφάσισε χτες η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Κατά της επιβολής υπέρογκων αυξήσεων σε πλατείες που συχνάζουν λαϊκές τάξεις, στα παραδοσιακά καφενεία και στα περίπτερα, ψήφισε ο Λέων Αυδής

Αύξηση κατά 10% στα τέλη χρήσεων κοινόχρηστων χώρων καταστημάτων και 8% στα τέλη των περιπτέρων αποφάσισε, χτες κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Από την αύξηση κατά 10% στα τέλη για τα καταστήματα που καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα κοινόχρηστους χώρους, εξαιρέθηκαν μία σειρά περιοχών και πλατειών, στις οποίες επιβλήθηκε υπέρογκη αύξηση μέχρι και 2.000%. Η εξαίρεση των περιοχών αυτών έγινε, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Β. Κορομάντζος, με το κριτήριο της αυξημένης κυκλοφορίας και εμπορικότητας που παρουσιάζουν.

Οι περιοχές που εξαιρούνται από την αύξηση του τέλους κατά 10% είναι οι: πλατεία Θησείου, όπου η αύξηση έφτασε από τις 10.504 δραχμές σε 60.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο, πλατεία Αγίου Θωμά, από 5.705 σε 30.000 δραχμές ανά τ.μ., πλατεία Αθ. Διάκου, από 5.910 σε 30.000 δραχμές ανά τ.μ., πλατεία Ευελπίδων από 5.544 σε 15.000 ανά τ.μ. Επίσης εξαιρούνται η οδός Μηλιώνη στο Κολωνάκι, όπου ο συντελεστής διαμορφώνεται από 5.544 σε 114.334 δραχμές ανά τ.μ. και οι οδοί Ηρακλειδών, Ακάμαντος και Απ. Παύλου, στο Θησείο, όπου έχουμε αύξηση από 3.581, 7.416 και 3.581 δραχμές αντίστοιχα σε 60.000 δραχμές ανά τ.μ. Το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τις αυθαίρετες κατασκευές ορίστηκε στο 50%, ενώ για τα παραδοσιακά καφενεία ορίστηκε στο μισό του συντελεστή τραπεζοκαθισμάτων για τους αντίστοιχους δρόμους και πλατείες. Από την απόφαση αυτή θίγονται τα παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται στις περιοχές που εξαιρούνται από την αύξηση του 10%, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πληρώσουν και αυτά υψηλό τέλος.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λέων Αυδής,σημείωσε ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα τέλη για τα παραδοσιακά καφενεία, κι αυτό όχι μόνο γιατί έχουν μικρή οικονομική επιφάνεια, αλλά και γιατί επιτελούν μια κοινωνική λειτουργία, ως χώρος συνάντησης και συζήτησης. Σημείωσε ακόμη πως είναι υπερβολική η αύξηση κατά 8% του τέλους για τα περίπτερα, ανθοπωλεία και παλαιοπωλεία, τη στιγμή που στα προηγούμενα δύο χρόνια η αύξηση ήταν συνολικά 20%. "Πιστεύω πως οι λόγοι της αύξησης εντάσσονται σε μία συγκεκριμένη πολιτική του δήμου κατά των περιπτέρων, που αποτελούν στοιχεία της παράδοσης της πόλης. Βλέπω θετική την αύξηση του τέλους για τραπεζοκαθίσματα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, στη Μηλιώνη που έχει πολιτογραφηθεί ως χώρος πολυτελείας, όχι όμως και στις πλατείες που χρησιμοποιούν λαϊκές τάξεις".

Στη χτεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε μηδενική αύξηση για το τέλος που πληρώνουν οι μικροπωλητές, εκπρόσωπος των οποίων ζήτησε αυτό να πληρώνεται σε τέσσερις δόσεις. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ