Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανική αισιοδοξία και ανησυχία

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Με αισιοδοξία βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την πορεία των ισραηλινο - συριακών διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών ολοκληρώθηκε χτες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, θα βρεθεί στο Τελ Αβίβ και στη Δαμασκό για άλλη μια φορά. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τη Συρία δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να επηρεαστεί από το όποιο αποτέλεσμα των ισραηλινών κοινοβουλευτικών εκλογών.

Σε ευχάριστο κλίμα έληξε, χτες, ο δεύτερος γύρος των ισραηλινο - συριακών συνομιλιών στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ισραηλινοί και Σύροι διαπραγματευτές απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις, όμως, σε κοινό ανακοινωθέν τους υπογραμμίζουν ότι έχουν επιτευχθεί πολλά και σημαντικά βήματα προόδου, αν και παραμένουν προς διευθέτηση μεγάλες διαφωνίες. Εξίσου λακωνικό αλλά πολύ πιο αισιόδοξο ήταν το ανακοινωθέν που εξεδόθη από την αμερικανική διαμεσολαβητική πλευρά, στο οποίο κυριαρχούσε η αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε οριστική ειρηνευτική συμφωνία, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τη σφοδρή επιθυμία των ΗΠΑ να θέσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπό τον έλεγχό τους την ευρύτερη περιοχή.

Στο θέμα των ισραηλινο - συριακών συνομιλιών αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δήλωσε "εξαιρετικά αισιόδοξος" από τις εξελίξεις. Απέφυγε, βέβαια, να κάνει προβλέψεις για το χρόνο επίτευξης συμφωνίας, μη διστάζοντας να διατυπώσει την άποψη ότι οι "ΗΠΑ δε φτιάχνουν χρονοδιαγράμματα για υποθέσεις ξένων χωρών". Πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί αρκετά επίφοβη την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ.

Τις αμερικανικές ανησυχίες φάνηκε να θέλει να καθησυχάσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες. Εχοντας λάβει γνώση της αμερικανικής δυσαρέσκειας για τα φημολογούμενα σενάρια πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ το Μάη, ο Πέρες, που βρίσκεται στο Νταβός για να πάρει μέρος στο 26ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, προσπάθησε να διαχωρίσει πλήρως το ζήτημα των διαπραγματεύσεων από το ενδεχόμενο των εκλογών. Αν και δε θέλησε να δεσμευθεί για το πότε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, ο Πέρες δήλωσε ότι "εάν επιτευχθεί συμφωνία με τη Συρία που προϋποθέτει εδαφικές παραχωρήσεις εκ μέρους του Ισραήλ, το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα ακόμα και αν αυτό είναι μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς εννοεί και αρκέστηκε να μιλήσει για τήρηση της πολιτικής Ράμπιν.

Πάντως, είναι γνωστό ότι ανώτεροι κύκλοι του Εργατικού Κόμματος πιέζουν τον Σιμόν Πέρες να προκηρύξει εκλογές για την 15η Μάη, ώστε να καρπωθεί τη συμπάθεια του ισραηλινού λαού μετά τη δολοφονία Ράμπιν. Οι ΗΠΑ, όμως, φαίνονται να απορρίπτουν μια τέτοια προοπτική φοβούμενες ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ των συντηρητικών στις εκλογές, θα επηρεάσει αρνητικά την ειρηνευτική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ