Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκλογικό κλίμα με πολλά σκάνδαλα

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Μόλις ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ισπανία, και ενώ έχει ξεκινήσει ήδη ανεπίσημα η προεκλογική εκστρατεία, νέο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει σχετικά με επιφανείς πολίτες, που ασκούνταν στην παιδεραστία σε μπαρ της Σεβίλλης.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ισπανία, πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες και του "Λαϊκού Κόμματος" του Χοσέ Μαρία Αθνάρ έχουν ξεσπάσει, με αφορμή την πρόσφατη υποστήριξη του πρωθυπουργού προς τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χοσέ Μπαριονουέβο σχετικά με την υπόθεση της παράνομης επιχείρησης για τη δολοφονία Βάσκων αυτονομιστών από τις "Αντιτρομοκρατικές Ομάδες Θανάτου" (GAL).

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο "Αντένα - 3", ο Γκονζάλες πέρασε στην αντεπίθεση όπου υποστήριξε ότι οι Ισπανοί "οφείλουν υποχρέωση στον Μπαριονουέβο για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι συμπολίτες του οφείλουν να ανησυχούν περισσότερο για τις απαγωγές και τις δολοφονικές επιθέσεις που διαπράττει η εκτός νόμου βασκική οργάνωση ΕΤΑ, παρά "για τις προσπάθειες κηλίδωσης του σημαντικού αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διεξάγεται τα τελευταία δώδεκα ή δεκατρία χρόνια", υπονοώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το "Λαϊκό Κόμμα" ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γκονζάλες να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της υπόθεσης GAL, ενώ το κόμμα "Ενωμένη Αριστερά" του Χούλιο Ανγκίτα προέκτεινε τις επικρίσεις ακόμα περισσότερο, κατηγορώντας ευθέως τον Ισπανό πρωθυπουργό "ως τον ανώτερο αρχηγό" της οργάνωσης GAL.

Από την πλευρά του ο Γκονζάλες έστρεψε τα βέλη του κατά του "Λαϊκού Κόμματος" προσάπτοντάς του πως, ενώ παρουσιάζεται ως κεντρώο κόμμα, στην ουσία "εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Δεξιάς" και επανέλαβε την υπόθεση που πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα σχετικά με τη χρηματοδότηση του "Λαϊκού Κόμματος" από τον μαικήνα Εμίλιο Μποτίν, πρόεδρο της "Τράπεζας του Σαντανδέρ" του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας.

Ο Γκονζάλες ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου "πρόσωπο με πρόσωπο" με τον Αθνάρ, μολονότι ο τελευταίος ζητά την παρουσία και του Ανγκίτα στη συζήτηση, επισύροντας τον σαρκασμό του Ισπανού πρωθυπουργού που δήλωσε πως ο αντίπαλός του "θέλει και τον φίλο του τον Ανγκίτα για βοήθεια".

Σχετικά με το νέο σκάνδαλο, που ξέσπασε πριν μερικές μέρες στην Ισπανία, όπου εμπλέκονται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, αστυνομικοί, καλλιτέχνες, οι οποίοι ασκούνταν στην παιδεραστία στο μπαρ Ανρί της Σεβίλλης, συνεχίζονται οι έρευνες και τα ιδιωτικά κανάλια ψάχνουν και βρίσκουν ανήλικους που επιθυμούν να καταθέσουν την εμπειρία τους από το συγκεκριμένα μπαρ. Εκτός από την εκπόρνευση των νεαρών αγοριών ηλικίας από 14 - 17 ετών, στο μπαρ διακινούνταν ναρκωτικά και αρκετά εκατομμύρια πεσέτες από τις συναλλαγές που έκανε ο ιδιοκτήτης.

Ο ιδιοκτήτης του μπαρ Κάρλος Σαλντάνια βρίσκεται ήδη προφυλακισμένος μαζί με έναν αστυνομικό της πολιτοφυλακής της Σεβίλλης, που ήταν πελάτης του μπαρ. Ο δικαστής ανηλίκων της Σεβίλλης Μανουέλ Ρίκο Λάρα βρίσκεται εκτός φυλακής μετά από εγγύηση που πλήρωσε, ενώ, όπως ήταν φυσικό, η καριέρα του ως δικαστή έχει τελειώσει.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό το εμπόριο χρησιμοποιούνταν Μαροκινοί και Πορτογάλοι, ενώ υπάρχουν πιθανότητες και για άλλες εθνικότητες.

Τριάντα ήταν οι νεαροί Μαροκινοί που μετά το στριπτίζ που έκαναν στο μπαρ έπρεπε να περιμένουν να τους κερδίσει σε κάποιο παιχνίδι ο πελάτης που θα πήγαινε μαζί τους την πρώτη φορά δωρεάν. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο μπαρ, η ζήτηση των νεαρών ήταν τόσο μεγάλη που συνήθως οι πελάτες σχημάτιζαν ουρά έξω από το δωμάτιο του κάθε ανήλικου.

Εχουν ήδη γίνει γνωστά περίπου 4 - 5 διάσημα ονόματα, που είναι αναμειγμένα στην υπόθεση και τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την εισαγγελέα της υπόθεσης και άλλα 15 ονόματα περίπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραλίγο... αεροπειρατεία (1998-06-24 00:00:00.0)
Δεν παραπέμπεται ο Φ. Γκονζάλες (1996-11-06 00:00:00.0)
Ο Γκονζάλες για τις "αντιτρομοκρατικές ομάδες θανάτου" (1996-10-12 00:00:00.0)
Στο δικαστήριο πρώην αξιωματούχοι (1995-04-19 00:00:00.0)
Φυλάκιση αστυνομικού (1995-03-24 00:00:00.0)
"Στριμωγμένος" ο Γκονζάλες (1995-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ