Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στη λιτότητα
  • Στάση εργασίας 12 - 3 το απόγευμα πραγματοποιεί σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και 10 - 12 το μεσημέρι το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενάντια στην προκλητικότητα των εργοδοτών και την κυβερνητική λιτότητα
  • Συλλαλητήρια εργαζομένων σε Αγρίνιο, Βόλο, Λάρισα, Ζάκυνθο

Αγωνιστικό χτύπημα στην αδιαλλαξία και την προκλητικότητα των βιομηχάνων δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με τις στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά,για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική λιτότητας και αρνούμενοι τη συναινετική και υποτακτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που χτες επισημοποίησε, ουσιαστικά, τη διεκδίκηση άλλης μιας χρονιάς λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στο Βόλο πραγματοποιείται σήμερα στις 6 το απόγευμα συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πραγματοποιεί την ίδια ώρα συγκέντρωση εργαζομένων μπροστά στα γραφεία του. Σήμερα στις 7 το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με απόφαση της διοίκησής του, πραγματοποιεί συγκέντρωση εργαζομένων στα γραφεία του. Αύριο στις 6 το απόγευμα γίνεται συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας από τις12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα. Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις, που ουσιαστικά μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και πως η προκλητική στάση τους ενισχύεται από την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ η μέχρι τώρα στάση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δε βοηθάει στη δημιουργία μετώπου πάλης των εργαζομένων.

Το ΕΚΑ διεκδικεί αυξήσεις, που να καλύπτουν τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, τις απώλειες των προηγούμενων ετών, την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και 35ωρο πλήρους απασχόλησης σε εβδομαδιαία βάση, με πλήρη ασφάλιση και χωρίς μείωση αποδοχών. Διεκδικεί, επίσης, μέτρα για την επιβίωση των ανέργων, επέκταση του Ν.2112 στους εργατοτεχνίτες, αύξηση των συντάξεων.

Ανάμεσα στα σωματεία που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, είναι και των επιχειρήσεων ΕΛΚΟ ΒΑΓΙΩΝΗΣ, ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, ΔΡΑΚΟΣ - ΠΟΛΕΜΗΣ, ΧΑΡΤ ΕΛΛΑΣ, ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, ΜΙΝΙΟΝ. Απόφαση πήρε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ συμμετέχουν και οι οικοδόμοι του ΜΕΤΡΟ από τη 1 - 3 το απόγευμα, ζητώντας επιπλέον αύξηση 14% στα καταβαλλόμενα, 35ωρο για όλους τους εργατοτεχνίτες στο ΜΕΤΡΟ, επέκταση του Ν.2112 και τακτικό χαρακτηρισμό ειδικοτήτων και ανακατάταξη χωρίς διακρίσεις. Δίωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες θα κάνουν και τέσσερα σωματεία του Δήμου Αθηναίων.

Με ανάλογο διεκδικητικό πλαίσιο πραγματοποιεί σήμερα δίωρη στάση εργασίας, από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,που έχει εξαγγείλει και παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην Πλατεία Κοραή τηνΤρίτη 13 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα.Στην ανακοίνωσή του, το ΕΚΠ καταδικάζει της αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή οικονομική πολιτική λιτότητας και τις προκλητικές και απαράδεκτες προτάσεις των εργοδοτών.

Η ανταπόκριση σωματείων και εργαζομένων στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου είναι πιο μεγάλη από κάθε προηγούμενη κινητοποίηση, δείχνοντας ότι εκφράζει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Στη στάση συμμετέχουν και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι ελαιοσαπουνοποιίες, η ΕΛΣΑ. Οι λιμενεργάτες και αρχιεργάτες του ΟΛΠ θα κάνουν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο χώρο δουλιάς 12 - 2 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορία διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη 15 πρωτοβάθμια σωματεία, που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Θεσσαλονίκης. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου).

"Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της φετινής ΕΓΣΣΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ των σωματείων της Θεσσαλονίκης, έχουν ξεκινήσει με σημαδεμένα χαρτιά. Εμείς, τα σωματεία της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουμε τη στάση των εργοδοτών και της κυβέρνησης, καθώς και τη συμπαιγνία που μεθοδεύεται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων με τη σύμπραξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η μόνη διέξοδος με προοπτική είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τώρα!".

Η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων της Θεσσαλονίκης επίσης καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση για να προβάλουν τις δικές τους διεκδικήσεις που αφορούν: Κατώτερο μεροκάματο στις 6.512 δρχ. και μισθό στις 162.000 δρχ. Θεσμοθέτηση της ΑΤΑ και καθιέρωση του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αύξηση της κανονικής άδειας σε 5 βδομάδες και απαγόρευση της απόλυσης την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση. Εξίσωση του ποσοστού τριετιών μεταξύ εργατών και υπαλλήλων και κατάργηση της υπερεργασίας και δραστική μείωση των υπερωριών. Επέκταση του Ν.2112 και στους εργατοτεχνίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ