Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το καλύτερο "οπλοστάσιο"

Μόνο αφελείς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν στα σοβαρά ότι η κρίση στο Αιγαίο έχει τελειώσει ή κλείσει. Οι τουλάχιστον "ύποπτες" προτάσεις των ΗΠΑ για προσφυγή στη Χάγη ή διεθνή διαιτησία της "διαφοράς" για τις βραχονησίδες ή οι γενικόλογες διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό το οποίο επιβεβαιώνουν είναι ότι το θέμα είναι εντελώς ανοιχτό, προφανώς για τις "επιδιαιτητικές" παρεμβάσεις τους.

Επίσης, ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, η οποία "πιο αποφασιστικά" εναποθέτει στους συμμάχους την επίλυση των "διαφορών" στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, κάθε άλλο παρά προκαλεί αισιοδοξία για τις προοπτικές εξόδου από την κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εκείνο που προκαλεί, όμως, έντονες ανησυχίες και ανατριχίλα είναι τα "μαθήματα", που έδωσε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός, Ρ. Χόλμπρουκ, στους "Ευρωπαίους συμμάχους" για την αντιμετώπιση των κρίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζονται στα εδάφη της ευρωπαϊκής ηπείρου. "Το πραγματικό λάθος των Δυτικών, είπε ο "πολυπράγμονας" Αμερικανός αξιωματούχος, στη βοσνιακή σύγκρουση ήταν η αδυναμία τους να προσφύγουν, για να στηρίξουν τις διπλωματικές προσπάθειες, σε μια αξιόπιστη απειλή προσφυγής στη βία" (!). Απευθυνόμενος ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους τούς προέτρεψε να "αναθεωρήσουν τη λανθασμένη αντίληψή τους για τη χρήση δύναμης, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις" (!). Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί υπαγορεύουν στους Ευρωπαίους να προλαβαίνουν τις κρίσεις μεταξύ των κρατών με την επίδειξη ισχύος και τη χρήση στρατιωτικής απειλής.

Σε ό,τι μας αφορά ενδεχόμενη δημιουργία κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον για τις βραχονησίδες, κινδυνεύει να αντιμετωπιστεί με στρατιωτική βία από τους "συμμάχους", οι οποίοι βέβαια θα επιβάλουν το καθεστώς που αυτοί επιθυμούν στο Αιγαίο. Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη η κυρίαρχη επιλογή των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των κρίσεων: "Ξεχάστε τις "μη αποτελεσματικές" λύσεις, όπως διάλογος, διπλωματικές επαφές, ειρηνικές διαπραγματεύσεις κτλ., και στηριχτείτε στην απειλή προσφυγής στη βία" (!).

Στα πλαίσια αυτά αποκτά τεράστια, ζωτική θα έλεγε κανείς, σημασία το πακέτο των προτάσεων, που κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Αιγαίο. Οι προτάσεις αυτές, όπως διευκρίνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γίνονται, παίρνοντας υπόψη ότι η κρίση στο Αιγαίο δεν έχει κλείσει, αλλά και με δεδομένο ότι η κυβερνητική πολιτική δεν αλλάζει. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σε τυχόν όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία; Απλώς, να επικεντρώσει τις πιέσεις της στους "ΝΑΤΟικούς συμμάχους", οι οποίοι, εξ άλλου, αποτελούν την πραγματική απειλή για την ειρήνη στην περιοχή. Οι προτάσεις του ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση είναι ενδεικτικές, αλλά και χαρακτηριστικές του προσανατολισμού που πρέπει να υπάρχει: Να τεθεί το θέμα επανεξέτασης ή μη ανανέωσης των συμφωνιών για τις βάσεις, να τεθεί ζήτημα μη συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ και κατάργησης του Στρατηγείου της Λάρισας και άλλα παρόμοια μέτρα.

Μετά τις δηλώσεις του λαλίστατου Χόλμπρουκ δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που διατρέχει η ειρήνη στην περιοχή. Θα αποτελέσει τραγικό λάθος, με απρόβλεπτες συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή, αν η κυβέρνηση αποδεχτεί τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ στο Αιγαίο. Δε δικαιούται μετά να λέει ότι δε γνώριζε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυο χρόνια από την κρίση στα Ιμια (1998-01-30 00:00:00.0)
Συμμαχία με τους γείτονες (1996-02-25 00:00:00.0)
Ψάχνοντας για τα δίκια μας στους "προστάτες" (1996-02-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η υποτέλειά τους (1996-02-10 00:00:00.0)
"Μόνο η στρατιωτική βία φέρνει αποτέλεσμα"! (1996-02-09 00:00:00.0)
Αυταπάτες και υποταγή (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ