Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Ρ. ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ"
"Μόνο η στρατιωτική βία φέρνει αποτέλεσμα"!

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι πιάστηκαν στον ύπνο με το ελληνοτουρκικό επεισόδιο. Επίδειξη αμερικανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Αυξάνουν οι κίνδυνοι για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση επιμένει να ζητά την αμερικανική "επιδιαιτησία"

Με τον πιο ωμό τρόπο ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αποκαλύπτει το εφιαλτικό πρόσωπο της "νέας τάξης πραγμάτων" με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", όπου τονίζει, με αφορμή το τελευταίο ελληνοτουρκικό επεισόδιο, ότι μόνο η χρήση στρατιωτικής βίας, ή η απειλή για τη χρήση της μπορούν να δώσουν λύση στις περιφερειακές διενέξεις. Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός αξιωματούχος με το ύφος του επικυρίαρχου, όταν αναφέρεται σε υποτελείς του, κατηγορεί τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού επεισοδίου "κυριολεκτικά κοιμούνταν"! Τους καλεί μάλιστα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την κρίση στη Βοσνία και την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής επέμβασης, σημειώνοντας ότι, "μόλις χρησιμοποιήσαμε με σοβαρότητα την αεροπορική ισχύ, είχαμε αποτελέσματα".

Η συνέντευξη Χόλμπρουκ υπογραμμίζει τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συνεχιστεί και θα οξυνθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι κίνδυνοι αυτοί μεγαλώνουν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη πετύχει να κατοχυρώσουν τον "επιδιαιτητικό" τους ρόλο στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της υποτέλειας και της προσφυγής στους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους "εταίρους" για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και ακεραιότητας.

"Την ώρα που ο Πρόεδρος Κλίντον μιλούσε στο τηλέφωνο με την Αθήνα και την Αγκυρα, οι Ευρωπαίοι κυριολεκτικά κοιμούνταν",τονίζει ο Ρ. Χόλμπρουκ. Στη συνέχεια κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι έδειξαν παθητικότητα στην πρόσφατη ελληνοτουρκική διένεξη και ότι δε διδάχθηκαν τίποτα από τον πόλεμο στη Βοσνία. "Αναρωτιέται κανείς γιατί η Ευρώπη δεν είναι ικανή να πάρει μια απόφαση στα ίδια της τα εδάφη. Οταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες να ρίξουν το πολιτικό και στρατιωτικό τους βάρος, για να βρουν μια λύση στην ευρωπαϊκή αστάθεια, δε γίνεται τίποτα".

"Τα μαθήματα της Βοσνίας είναι σαφή για όλους μας", δηλώνει ο Αμερικανός μεσολαβητής. "Το πραγματικό λάθος των Δυτικών στη βοσνιακή σύγκρουση ήταν η αδυναμία τους να προσφύγουν για να στηρίξουν τις διπλωματικές προσπάθειες σε μια αξιόπιστη απειλή προσφυγής στη βία. Μόλις χρησιμοποιήσαμε με σοβαρότητα την αεροπορική ισχύ, είχαμε αποτελέσματα".

"Η κριτική απευθύνεται σε όλους", τονίζει ο Χόλμπρουκ στην ίδια συνέντευξη, "αλλά ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους, που πρέπει να αναθεωρήσουν τη λανθασμένη αντίληψή τους για τη χρήση δύναμης, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις".

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

"Δε μας ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα", αποσαφήνισε χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση, απαντώντας σε αιτιάσεις περί αδράνειάς της στην κρίση του Αιγαίου. Η Κομισιόν διατύπωσε τη θέση ότι "ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε κάποια κυβέρνηση χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να αναμειχθεί σε μια τέτοια κρίση, αν δεν έχει προηγηθεί έκκληση (για βοήθεια) της εμπλεκόμενης χώρας της Ενωσης" - εν προκειμένω, από την Ελλάδα.

Η Κομισιόν εξέφρασε "πλήρη αλληλεγγύη" στην Ελλάδα και ακόμη ανακοίνωσε ότι ελπίζει σε μια επίλυση των αντιθέσεων στην περιοχή, που συνακολούθως θα επιφέρει πλήρη εξομάλυνση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Κομισιόν, παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", υπήρξε εξαιρετικά προσεκτική ώστε να μην κατηγορήσει κανένα από τα δύο μέρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση - τριών παραγράφων - της Κομισιόν, αναφέρεται πως η θέση σε ισχύ της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία αποσκοπούσε ακριβώς στο να βοηθήσει να επιλυθούν τέτοιου είδους προβλήματα, όπως αυτό με τη βραχονησίδα, που η Ελλάδα ονομάζει Ιμια και η Τουρκία Καρντάκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ