Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
"Δεν είμαστε επισπεύδοντες"

Την Τουρκία, προκαλεί ο υπουργός Εξωτερικών να προσφύγει στη Χάγη, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική στάση

Να εκμεταλλευτεί την "αντιστροφή του διεθνούς κλίματος" με αφορμή τις γενικόλογες διακηρύξεις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ή τις "ύποπτες" προτάσεις (Λευκός Οίκος) για την ελληνοτουρκική κρίση, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, αρνούμενη πεισματικά να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα, βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά των "συμμάχων", στις "καλές υπηρεσίες" των οποίων εναποθέτει την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ενδεικτικές των προθέσεων και του προσανατολισμού της κυβέρνησης, θεωρούνται οι δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Α. Μιχαηλίδη. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Κομισιόν για την κρίση στο Αιγαίο, ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι "είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση σε θέματα τέτοιου τύπου που αφορούν την κυριαρχία της ΕΕ και την ύπαρξη συνόρων της Ενωσης προς τα έξω". Εχουμε, πρόσθεσε, από πολλές χώρες ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά υπάρχουν και "μια - δυο απογοητεύσεις που θα μου επιτρέψετε να μην σας τις πω, διότι θα φροντίσουμε να τις διορθώσουμε"!

Αναφερόμενος στην πρόταση του Λευκού Οίκου για διαπραγματεύσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο ΥΠΕΞ επισήμανε ότι έχει ενδιαφέρον γιατί η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και τις διεθνείς συνθήκες, είναι πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς. Ειδικότερα όσον αφορά την πρόταση για προσφυγή στη Χάγη, φάνηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος λέγοντας: "εμείς δεν είμαστε επισπεύδοντες". Είμαστε, συμπλήρωσε, στο πλαίσιο της εδαφικής μας κυριαρχίας και ασκούμε αυτή την κυριαρχία επί δεκαετίες στα Δωδεκάνησα. Απαντώντας ταυτόχρονα στις προκλητικές δηλώσεις της Τ. Τσιλέρ, την εξήγηση των οποίων παρέπεμψε σε ψυχίατρο, προκάλεσε την πρωθυπουργό της Τουρκίας να προσφύγει στη Χάγη και "εμείς βεβαίως τότε θα αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη αυτή, όταν σημειωθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ