Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Εκρηξη με νεκρούς και διαδηλώσεις

ΜΟΣΧΑ. -

Εκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλα 7, σημειώθηκε χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία του Γκρόζνι, όπου συνεχίζουν να διαδηλώνουν Τσετσένοι οπαδοί του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Η αιτία της έκρηξης δεν έγινε γνωστή. Η κατάσταση εντάθηκε όταν ένας αστυνομικός πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν διαδηλωτή, ο οποίος του επιτέθηκε με μαχαίρι. Λίγο αργότερα, η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό περίπου 50 ανθρώπων που προσπαθούσαν να ενωθούν με τους διαδηλωτές. Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ, υποστήριξε ότι η έκρηξη είναι μια"προβοκάτσια, που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Τσετσενία και την υποκίνηση της αντιρωσικής υστερίας". Περίπου 2.000 Τσετσένοι εξακολουθούν να παραμένουν κοντά στο προεδρικό μέγαρο της πόλης, απαιτώντας την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Στο μεταξύ, οι τσετσενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στις 9 Φλεβάρη σκοπεύουν να θέσουν τέρμα στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Γκρόζνι.

Στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υποστήριξε ότι θέλει να θέσει τέρμα στον πόλεμο στην Τσετσενία, αλλά δεν έχει βρει ακόμα κάποιο ρεαλιστικό ειρηνευτικό σχέδιο. "Ποιος θέλει τον πόλεμο; ", ρώτησε κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Κρεμλίνο με καθοδηγητές μιας σειράς περιοχών της Ρωσίας και πρόσθεσε: "Εγώ; Οχι δεν τον θέλω. Οι στρατιωτικοί δεν τον επιθυμούν. Οι άνθρωποι δεν τον θέλουν. Και ο υπόλοιπος κόσμος δεν τον επιθυμεί".

  • Η Ρωσία επιβεβαίωσε χτες ότι υπέγραψε στα τέλη του 1995 συμφωνία για την πώληση στην Κίνα μαχητικών αεροσκαφών "Σουχόι - 27". Δεν έγινε γνωστό πότε θα αρχίσει η προμήθεια των αεροσκαφών και πόσα ακριβώς αεροσκάφη θα πουληθούν στην Κίνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ