Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ναυαγεί και το ενδεχόμενο Γιλμάζ - Ερμπακάν;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία δείχνουν να λιγοστεύουν, καθώς χτες ο αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, ανέκρουσε πρύμνα σχετικά με την πρόθεσή του να συμμαχήσει με τον ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Αφορμή για την στροφή -προς το παρόν τουλάχιστον- του Γιλμάζ στάθηκε μια τοποθέτηση του Ερμπακάν υπέρ της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν. Η δήλωση του ηγέτη του Ρεφάχ προκάλεσε δριμεία αντίδραση από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ανυπέρβλητο, λοιπόν, το πολιτικό αδιέξοδο; Η συνάντηση Γιλμάζ - Ερμπακάν την προσεχή Δευτέρα θα αποτελέσει την λυδία λίθο για το μετεκλογικό σκηνικό της γείτονος. Πάντως, οι δηλώσεις Γιλμάζ είναι αποκαλυπτικές του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνεται. "Μετά τις εκλογές, ο Ερμπακάν έδωσε δείγματα εύκαμπτης στάσης, αλλά η συμπεριφορά του τις τελευταίες μέρες δείχνει απόκλισή του από εκείνη τη γραμμή", είπε χτες. Και πρόσθεσε πως "για μας, δεν είναι δυνατό να συμφιλιωθούμε με μια νοοτροπία που χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την ιρανική επανάσταση. Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας δεν συμμετέχει σε μια συμμαχία που δεν θα προστατεύει τις θεμελιώδεις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας".

Στο ίδιο μήκος κλίματος με τον Γιλμάζ, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες, ο Ερμπακάν αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο, και εκτίμησε ότι συμμετοχή του στην κυβέρνηση θα σήμαινε "κίνδυνο για τη χώρα και τη δημοκρατία".

Ασφαλώς, οι δηλώσεις των δύο πολιτικών εμπεριέχουν μια δόση υπερβολής. Ομως δεν μπορούν να αγνοηθούν, ούτε από τον Ερμπακάν. Από τη στάση του τελευταίου θα εξαρτηθούν πολλά.

Εκρηξη σε σχολείο

Ενας 13χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του και δέκα ακόμη μικρά παιδιά τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας σε σχολικό κτίριο στην επαρχία Μπατμάν της Νοτιανατολικής Τουρκίας. Οι δράστες της επίθεσης δεν έγινε γνωστό ποιοι είναι και γιατί επιτέθηκαν κατά των παιδιών, αλλά οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι ευθύνονται Κούρδοι αυτονομιστές.

Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τριών μελών του ακροαριστερού Επαναστατικού Μετώπου Λαϊκής Απελευθέρωσης οι οποίοι πέθαναν επί τόπου. Μετά τη δολοφονία του τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπαντζί την 9η Γενάρη, οι τουρκικές "αντιτρομοκρατικές" δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης. Την 31η του περασμένου μήνα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της, Μτε Νεχίζι Αλτινάυ, έπεσε σε ανάλογη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Πετρελαϊκά παίγνια

Η υπόσχεση της Τουρκίας να χρηματοδοτήσει τον "γεωργιανό δρόμο" για την διαμετακομιδή του πετρελαίου της Υπερκαυκασίας με 250 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαία. Η Τουρκία πέραν του ότι έχει συμφέρον και στρατηγική ειδίωξη να αποτελέσει την εναλλακτική οδό μεταφοράς του "μαύρου χρυσού" της περιοχής στη Δύση, επιθυμεί διακαώς να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση των κεντρασιατικών δημοκρατιών από τη Ρωσία και το ρωσικό δίκτυο μεταφοράς πετρελαίων από την Κασπία Θάλασσα.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία φέρεται "αποφασισμένη", παρά τους ελλοχεύοντες πολιτικούς κινδύνους (αντίθεση Ρωσίας, απειλές Κούρδων για σαμποτάζ) να καταστεί μέσω της Μεσογείου η κύρια οδός πετρελαίου προς τη Δύση τον επόμενο αιώνα. Στην περίπτωση που τα σχέδιά της πραγματωθούν, θα καταστεί ενεργός παίκτης και με σημαντικές επιρροές στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ