Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Εσβησαν" 544 επιχειρήσεις το Γενάρη

Αυξημένος κατά 23,6% εμφανίστηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση το Γενάρη του '96 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό. Στον ίδιο μήνα τα "φέσια" άγγιξαν το ποσό των 29,3 δισ. δραχμών

Σημαντική αύξηση κατά 23,6% παρουσίασε ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν οριστικά "ρολά" στη διάρκεια του φετινού Γενάρη - οπότε ο αριθμός έφτασε τις 136 - έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και τα οποία προμηνύουν ότι το 1996 θα είναι πραγματικά δίσεκτο έτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αφού σύσσωμη η κυβέρνηση εμφανίζεται σύμφωνη με τη συνέχιση της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα "φέσια" στην αγορά (συνολικά ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) ανήλθαν φέτος το Γενάρη στο ποσό των 29,3 δισ. δρχ.,ενώ συνολικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης ή κήρυξαν πτώχευση ανήλθε σε 544.

Αξίζει να παρατηρηθεί ότι και τα δύο παραπάνω συνολικά ποσά ("φέσια", "λουκέτα") αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι μετά τα εκατοντάδες χιλιάδες "λουκέτα" σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τα ύψη "ρεκόρ", στα οποία ανήλθαν τα "φέσια" στην αγορά, τις χρονιές που προηγήθηκαν, η κατάσταση για το συγκεκριμένο χώρο έχει φτάσει πλέον σε οριακά επίπεδα. Η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει προφανώς ότι δε θα παρατηρείται στο εξής η έκρηξη που εμφανίστηκε στην αγορά από το 1990 με την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος λιτότητας της ΝΔ και τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά ότι θα συντελείται με ηπιότερους ρυθμούς η δεδομένη και σύμφωνη με τις υποδείξεις των Βρυξελλών διαδικασία "ξεκαθαρίσματος" της αγοράς από τις μικρές επιχειρήσεις, χάριν των μεγαθηρίων πολυεθνικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, το Γενάρη του 1996:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στο ποσό των 11,9 δισ. δρχ. έναντι 12,6 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,6%.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 17,4 δισ. δρχ., έναντι 19,5 δισ. δρχ. το Γενάρη του '95 εμφανίζοντας μείωση κατά 10,8%.
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά "ρολά", κηρύσσοντας πτώχευση, άγγιξαν τον αριθμό των 136,έναντι 110 πέρσι, αριθμός που εμφανίζει αισθητή αύξηση κατά 23,6%.
  • Τέλος, οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης, έφτασαν στον αριθμό των 408,έναντι 448 πέρσι, σημειώνοντας μείωση κατά 8,9%.

Εξάλλου, η εμμονή της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει χωρίς καμία παρέκκλιση την πολιτική σκληρής λιτότητας, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος "σύγκλισης" - παρά τις όποιες εσωκομματικές διαφωνίες στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει απόλυτη συμφωνία στην κυβέρνηση - προδιαγράφει το ίδιο δυσοίωνες τις προοπτικές για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το τρέχον έτος και τα επόμενα. Προοπτικές που - σύμφωνα με τις κοινοτικές προβλέψεις - μεταφράζονται μακροπρόθεσμα σε αφανισμό του 40% των ΜΜΕ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προβλέψεις που θα πλήξουν κυρίως τη χώρα μας, όπου η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ