Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ σχέσεις στιγματίστηκαν για μια ακόμα φορά, με ένα παρ' ολίγον "θερμό" επεισόδιο στην Ιμια. Ενα επεισόδιο που έφερε, με ίσως πιο εύληπτο τρόπο από κάθε άλλη φορά, στην επιφάνεια το πραγματικό πρόβλημα που βρίσκεται πίσω από την ένταση μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου. Πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των δυο χωρών στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και στο ρόλο που κάθε φορά καλούνται να παίξουν στα πλαίσια των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο "Ρ" με το σημερινό του αφιέρωμα επιχειρεί να φωτίσει τις ουσιαστικές διαστάσεις του ελληνοτουρκικού προβλήματος. Ενα πρόβλημα, που έχει τις ρίζες του σε όλη την πορεία εξέλιξης του 20ού αιώνα και στις μέρες μας εκδηλώνεται μέσα σε νέες συνθήκες (Σελίδες 8 - 13).

Η ΑΡΝΗΣΗ των τραπεζών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του Ναυπηγείου Ελευσίνας οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία του, η "Χαλυβουργική" βρίσκεται σταθερά στην τροχιά της συρρίκνωσης, στην "Πετρόλα" οι εργαζόμενοι πιέζονται να αποχωρήσουν "οικειοθελώς" για να διευκολύνουν τη δραστική μείωση προσωπικού. Το Θριάσιο Πεδίο, αν και αποτελεί μια από τις κύριες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, οδεύει στη "Λαυριοποίηση" από την, υποταγμένη στις εντολές των Βρυξελλών, πολιτική αποβιομηχάνισης (σελίδες 36 - 37).

ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ στην κτηνοτροφική παραγωγή και την ασυδοσία στην αγορά, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση έχουν φέρει σε πλήρες αδιέξοδο τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Αλλά αυτή η πολιτική προοιωνίζεται ακόμα πιο μεγάλα συλλαλητήρια των κτηνοτρόφων. Ηδη, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου είναι αποφασισμένοι για κλιμάκωση των αγώνων τους(σελίδα 14).

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙτο δικαίωμα αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων και στους καταθέτες στεγαστικού ταμιευτηρίου. Μπορείτε, λοιπόν, να διαβάσετε, σήμερα, στο "Ρ", όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των, επιδοτούμενων και μη, στεγαστικών δανείων. Πληροφορίες για το τι δάνειο θα πάρετε, από πού θα το πάρετε, τι ποσό μπορείτε να πάρετε, αλλά και τι πρέπει να προσέξετε (σελίδες 16, 33).

ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι νόμοικαι η ερμηνεία τους από τους δικαστές, ο τρόπος αστυνόμευσης και οι συνθήκες φυλάκισης, η ατιμωρησία των παράνομων κυκλωμάτων μέσα στον κρατικό μηχανισμό, προδικάζουν την αποτυχία του σωφρονιστικού συστήματος. Μια κάλπικη Δικαιοσύνη χωρίς υπερασπιστές αναδεικνύεται μέσα από αυτή την πραγματικότητα, μια Δικαιοσύνη με "ταξικό χαρακτήρα" και νόμους, που υπάρχουν για να "μην" εφαρμόζονται... (σελίδες 34 - 35).

Η ΦΩΚΙΔΑ,γη ηρωική και γόνιμη, γη πλούσια και όμορφη, στην καρδιά της Ρούμελης, σημαδεύεται από την υποβάθμιση, την ανεργία, την ανελέητη εκμετάλλευση. Η Αμφισσα έχει διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα της, αλλά ο τουρισμός είναι λίγος και το αρχαιολογικό μουσείο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Νότια από την Αμφισσα βρίσκεται ο ελαιώνας και οι άνθρωποί του(σελίδες 24 - 25).

ΕΚΛΟΓΕΣ έρχονται στην Ισπανία με σκάνδαλα στο προσκήνιο, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς στην Ιταλία, πρώην ΙΚΚ, επέλεξε την κυβερνητική συμμαχία με το κόμμα του Μπερλουσκόνι και το φασιστικό κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι, οδηγώντας σε μια κυβέρνηση - "τρικέφαλο τέρας" (σελίδα 44).

Η ΥΠΑΡΞΗτης διεύθυνσης Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟ χρονολογείται από το 1977, αλλά μέχρι το 1993 η μόνη απόδειξη της ύπαρξής της ήταν η... σφραγίδα της, ενώ μέχρι σήμερα κατάφερε να φτιάξει ένα κατάλογο με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (σελίδα 19).

"Η ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ είναι προδοσία", μας λέει ο ηθοποιός Κώστας Χαλκιάς, σεναριογράφος του "Πρίγκιπα", που θα προβληθεί από την ΕΤ-1, μιλώντας για το έργο του (σελίδα 20).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ