Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον "ευρωτιμάριθμο" δε χωρούν υγεία και εκπαίδευση

Παράγοντες της ΕΣΥΕ λένε ότι στον ενιαίο τιμάριθμο, που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, δε θα περιλαμβάνονται οι δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση, που περιλαμβάνονται στον εθνικό τιμάριθμο

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", ο "ευρωτιμάριθμος", που καταρτίστηκε από τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση τις ντιρεκτίβες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, προβλέπεται από κανονισμό που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβρη του 1995.

Ο κανονισμός αυτός προβλέπει την κατάρτιση ενιαίου τιμάριθμου για όλες τις χώρες - μέλη σε δυο στάδια:

  • Το πρώτο στάδιο ισχύει ήδη από 1/1/1996 και μέχρι τις 31/12/1996. Στο στάδιο αυτό εκδίδεται σε όλες τις χώρες - μέλη "Προσωρινός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για Διεθνείς Συγκρίσεις", όπως είναι και η πλήρης απόδοσή του στα ελληνικά, ο οποίος και χρησιμοποιεί σαν έτος βάσης το 1994. Στο στάδιο αυτό, ο προσωρινός αυτός ευρωτιμάριθμος καταρτίζεται παράλληλα με τους εθνικούς τιμάριθμους. Στο διάστημα αυτό - σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στελεχών της ΕΣΥΕ - δε θα ισχύει ο "ευρωτιμάριθμος" αλλά ό εθνικός τιμάριθμος.
  • Το δεύτερο στάδιο θα εφαρμοστεί - σύμφωνα πάντα με το σχέδιο - από 1/1/1997 και θα σημάνει την κατάργηση του εθνικού τιμάριθμου (που καταγράφει τις εξελίξεις στο κόστος ζωής, με βάση το καλάθι της νοικοκυράς που ισχύει σε κάθε χώρα - μέλος και διαφέρει σημαντικά) και την αντικατάσταση από τον "ευρωτιμάριθμο".Ετσι, η μέτρηση του ρυθμού αύξησης των τιμών σε κάθε χώρα - μέλος δε θα γίνεται με βάση το "εθνικό" καλάθι της νοικοκυρά, αλλά με βάση το "ευρωκαλάθι". Ετος βάσης για τον "ευρωτιμάριθμο" θα είναι το 1996.

Προϋπόθεση, όμως, εφαρμογής του δεύτερου και τελικού σταδίου είναι ότι θα έχουν αμβλυνθεί οι διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών στα διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, που περιλαμβάνονται στα εθνικά "καλάθια της νοικοκυράς", έτσι ώστε ο ενιαίος "ευρωτιμάριθμος" όχι μόνο να αντικαταστήσει τους εθνικούς τιμαρίθμους, αλλά και να είναι αντιπροσωπευτικός της εξέλιξης των τιμών σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Εννοείται βέβαια ότι θα περιλαμβάνει τις "επίμαχες" κατηγορίες "υγεία" και "εκπαίδευση", που είναι, όπως είπαμε, έξω από τον υπολογισμό του προσωρινού τιμάριθμου που άρχισε να ισχύει φέτος (στάδιο 1).

Το τελευταίο αυτό σημείο όμως είναι αυτό που "πονοκεφαλιάζει" την ειδική ομάδα εκπόνησης του ευρωτιμάριθμου, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κράτη - μέλη, καθώς οι καταναλωτικές συνήθειες π. χ. των Ελλήνων είναι σε- ουκ ολίγα σημεία - διαφορετικές από τις προτιμήσεις των Σουηδών. Για το λόγο αυτό, πηγές της ΕΣΥΕ επισήμαναν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και μάλλον αδύνατο να εφαρμοστεί επίσημα ο ενιαίος ευρωτιμάριθμος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα,όπως άλλωστε είχε έγκαιρα γνωστοποιήσει ο "Ρ" σε παλιότερο ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, η ομάδα εργασίας της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat, έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 10 κανονισμούς,ενώ αναμένονται και άλλοι, οι οποίοι ακόμα επεξεργάζονται και κατόπιν θα δοθούν στην Κομισιόν προς έγκριση. Οι κανονισμοί αυτοί περιλαμβάνουν οδηγίες για το πώς τα κράτη - μέλη θα ενεργούν τιμοληψίες, έρευνες αγορών, δειγματοληψίες, ποια είδη θα συμπεριλάβουν στο "καλάθι της νοικοκυράς" κτλ.

Η ανάλυση ωστόσο του ευρωτιμάριθμου δε θα είναι τόσο δεσμευτική για τα κράτη - μέλη. Θα φτάνει, δηλαδή, μέχρι κάποιο σημείο και θα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών να ορίσουν τα επιμέρους τελικά προϊόντα που καταναλώνουν οι κάτοικοί τους. Για παράδειγμα, θα αναφέρει το κρέας που συγκαταλέγεται στην ομάδα διατροφής, θα αναφέρει την κατηγορία π. χ. βοδινό κρέας, θα αναφέρει επιπλέον κατηγορία κατεψυγμένο κρέας, αλλά και θα αφήνει το περιθώριο στα κράτη - μέλη να επιμερίσουν από κει και πέρα τη διάκριση του προϊόντος αυτού ανάλογα με τις καταναλωτικές προτιμήσεις που έχουν οι πολίτες του π. χ. βοδινό κρέας εισαγόμενο, βοδινό ντόπιο κτλ.

Οσον αφορά, τέλος, τους συντελεστές στάθμισης (δηλαδή βαρύτητας των επιμέρους προϊόντων στη σύνθεση του καλαθιού), αυτοί θα ακολουθούν πορεία ανάλογη της παραπάνω. Δηλαδή, στο μέρος που αφορά την κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και αφορά όπως είπαμε γενικότερες κατηγορίες αγαθών - θα υπολογίζονται ενιαίοι συντελεστές για όλη την ΕΕ. Για τα επιμέρους όμως προϊόντα θα αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων ο τρόπος επιμερισμού της σημαντικότητάς τους ανάλογα με την εθνική δαπάνη που γίνεται γι' αυτά.

Β. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ