Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο "λεωφορείο" με τον "πόθο" του Ουίλιαμς

"Τριαντάφυλλο στο στήθος", "Λεωφορείο ο πόθος", "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι", "Γυάλινος κόσμος" και τόσα άλλα έργα, γραμμένα από τον μεγάλο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και πεζογράφο Τένεσι Ουίλιαμς. Στη ζωή και το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς αναφέρεται το ντοκιμαντέρ "Τένεσι Ουίλιαμς". Συγγραφέας που τα έργα του αγαπήθηκαν και από το θεατρικό, αλλά και κινηματογραφικό κοινό, έργα που αγγίζουν και αναδύουν το πάθος και τον ανθρώπινο πόνο. Ηρωες και ηρωίδες, βγαλμένοι από τα πάθη και της δικής του ζωής, που ζουν το δράμα των "γυάλινων" ονείρων. Γεννημένος το 1911 στο Κολόμπους του Μισισιπή, σπούδασε σε διάφορα Πανεπιστήμια και εργάστηκε σε υποδηματοποιείο. Από μικρός άρχισε να γνωρίζει τα δράματα της ζωής, μεγαλώνοντας μέσα σε μια οικογένεια γεμάτη τραυματικές εμπειρίες. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και η αδελφή του ψυχικά άρρωστη, νοσηλεύτηκε στο φρενοκομείο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τόμας Λάνιερ. Το άλλαξε όταν το 1935 παίχτηκε το πρώτο του έργο στο Μέμφις του Τένεσι.

Οι παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκουν σεναριογράφο της "Μέτρο Γκόλντουιν Μάγιερ". Η μεγάλη επιτυχία θα έρθει με τον "Γυάλινο κόσμο". Θα πάρει το βραβείο των Κριτικών της Νέας Υόρκης, ενώ το έργο θα θεωρηθεί σταθμός στην ιστορία του αμερικανικού θεάτρου. Στη συνέχεια τα περισσότερα έργα του γνώρισαν και αυτά μεγάλες επιτυχίες. Μεταξύ αυτών, ο "Ορφέας στον Αδη", το "Γλυκό πουλί της νιότης", "Καλοκαίρι και καταχνιά", "Λυσσασμένη γάτα" και η "Νύχτα της Ιγκουάνα". Πολλά από τα έργα του, μεταφέρθηκαν στην οθόνη, όπως ο "Γυάλινος κόσμος", το "Λεωφορείο ο πόθος" και το "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι". Τα πρόσωπα των έργων του πάσχουν. Παλεύουν να ξεφύγουν από το θάνατο, τη μοναξιά, τη σκληρή πραγματικότητα, τα προδομένα όνειρα, πλάθοντας το φανταστικό τους κόσμο και ζώντας μέσα από τους ανεκπλήρωτους έρωτες. Ο Ουίλιαμς επέδρασε καθοριστικά στο αμερικανικό θέατρο και στον κινηματογράφο, γράφοντας έργα με "ψυχή". Το γράψιμο για τον Ουίλιαμς ήταν πάντα "μια φυγή από την πραγματικότητα", στην οποία πάντα ένιωθε "στενόχωρα".

Η "Νύχτα της Ιγκουάνα" είναι η τελευταία επιτυχία του. Με το επόμενο έργο του, "Το τρενάκι δε σταματά εδώ", αρχίζουν οι αποτυχίες του. Ο ίδιος έλεγε πως κατάφερε να επιβιώσει ύστερα από πολλούς αγώνες και πολλές ήττες και καταστροφές. "Θα επιβιώσω λοιπόν και παρά την αποτυχία". Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε σ' ένα νησάκι κοντά στη Φλόριντα. Εχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στη μητέρα του, ο θάνατός της ήταν γι' αυτόν ένα μεγάλο πλήγμα. Ο θάνατος και του αγαπημένου του Φρανκ Μέρλο, θα τον οδηγήσει στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ενώ θα ταραχτεί σοβαρά και ο ψυχικός του κόσμος. Μέσα από όλες αυτές τις αντιξοότητες, θα προσπαθήσει να ξαναβρεί τον εαυτό του, αλλά ποτέ μάλλον δε θα τα καταφέρει. Το Φλεβάρη του 1983, θα βρεθεί νεκρός σ' ένα μοναχικό δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη. Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από το πρώτο κρατικό κανάλι είναι αμερικανικής παραγωγής και γυρίστηκε το 1994 (Δευτέρα ΕΤ-1 16.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ