Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ"
Σταθερά στην τροχιά της συρρίκνωσης

Φόβοι για σταδιακό κλείσιμο εκφράζονται μετά την πρόσφατη απόφαση του ιδιοκτήτη να κλείσει δυο ακόμα τμήματα της επιχείρησης και να απολύσει 250 εργαζόμενους

Το πιο σοβαρό χτύπημα μετά το κλείσιμο των υψικαμίνων το '81 και καθοριστικό για την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας της δίνεται στη "Χαλυβουργική",με την απόφαση του ιδιοκτήτη της, Π. Αγγελόπουλου,να κλείσει το τμήμα των ηλεκτρικών κλιβάνων, καθώς και το ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου και να πετάξει στο δρόμο 250 εργαζόμενους.

Μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας, η "Χαλυβουργική", "μετρά" σαράντα χρόνια λειτουργίας. Χαρακτηριστικό της δυναμικότητας και του μεγέθους είναι το γεγονός πως αποτελεί την πρώτη βιομηχανική μονάδα που εγκατέστησε υψικαμίνους. Η επιχείρηση αποτελεί όμως και ένα από τα πρώτα "θύματα" της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ, που "διέταξε" τότε τη μείωση της παραγωγής χάλυβα στην Ελλάδα. Ετσι, το '81 κλείνουν και οι δυο υψικάμινοι και όλο το συγκρότημα γύρω απ' αυτές, ενώ έχουμε απολύσεις 1.300 εργαζομένων. Οι συνταξιοδοτήσεις που δεν αναπληρώνονται με προσλήψεις, συνεχίζουν το "έργο" της συρρίκνωσης μέχρι το '94, που έχουμε και δεύτερο χτύπημα. Κλείνει ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου και άλλες 200 θέσεις εργασίας χάνονται.

Πριν λίγες μέρες ο εργοδότης ανακοίνωσε το κλείσιμο από 1η του Απρίλη των δυο τμημάτων, 250 απολύσεις, καθώς και ότι όλο το προσωπικό θα τεθεί σταδιακά σε υποχρεωτικές 15ήμερες άδειες (το μισό της καλοκαιρινής κανονικής τους άδειας), ξεκινώντας από αύριο Δευτέρα. Οι λόγοι που επικαλέστηκε είναι οι "οικονομικές δυσκολίες" και ο ανταγωνισμός με εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία που παράγει σιδηρομπετόν με χαμηλότερο κόστος. Να σημειώσουμε πάντως ότι παρά τις "οικονομικές δυσκολίες" η επιχείρηση δεν έχει χρέη, ενώ ο ιδιοκτήτης έχει δημιουργήσει - παράλληλα με τη συρρίκνωση του εδώ εργοστασίου - τρία νέα εργοστάσια, στην Αγγλία, την Ελβετία και πριν τρία χρόνια στην Αμερική. Ερωτηματικά για τις προθέσεις του προκαλεί άλλωστε και το γεγονός ότι η ανακοίνωση για σταμάτημα των ηλεκτρικών κλιβάνων γίνεται λίγο πριν τις νέες διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για το καθορισμό της τιμής του ρεύματος.

Η υλοποίηση πάντως της συγκεκριμένης απόφασης θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες - εκφράζονται φόβοι ότι οι απολύσεις θα υπερβούν τις 250 - και θα ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο προς το οριστικό "λουκέτο" ή τη μετατροπή της επιχείρησης σε αμιγώς εμπορική. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της "Χαλυβουργικής" ο Π. Αγγελόπουλος, στη συνάντηση με το σωματείο, μίλησε για "προβλήματα που αν δεν παρθούν μέτρα, το εργοστάσιο θα κλείσει".

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη "Χαλυβουργική" είναι μέρος του γενικότερου προβλήματος και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της χαλυβουργίας, εξαιτίας της πολιτικής αποβιομηχάνισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολή των Βρυξελλών. Είναι χαρακτηριστικό εδώ το γεγονός πως σε μια περίοδο που μεγάλα έργα εκτελούνται ή προγραμματίζονται στη χώρα μας, έργα που απαιτούν τη χρησιμοποίηση χιλιάδων τόνων σιδήρου, οι ελληνικές βιομηχανίες δεν μπορούν να πουλήσουν σίδηρο και γίνονται εισαγωγές.

Να αποκρούσουν τα σχέδια του εργοδότη για συρρίκνωση και απολύσεις, αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη. Ηδη με επιστολές τους ζητούν συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και Βιομηχανίας για το θέμα αυτό και επίσης καλούν την Ομοσπονδία Μετάλλου να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συγκαλέσει κοινή σύσκεψη των σωματείων του χώρου, με στόχο το συντονισμό της δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ