Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μέτρα ελέγχου ζητά το ΕΚ Πειραιά

Σε κατάσταση αποδιοργάνωσης οι Επιθεωρήσεις Εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, παρά τα οξύτατα προβλήματα

Την αποδιοργάνωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των ΚΕΠΕΚ (Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου την ώρα που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα στους χώρους δουλιάς, επισημαίνει με υπόμνημά του προς τους αρμόδιους υπουργούς το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το ΕΚΠ αφού αναφέρεται στα προβλήματα (μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, "μαύρη εργασία" αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων εργαζομένων, μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας), καθώς και στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες δουλιάς στη Ζώνη, στις οικοδομές, στη βιοτεχνική περιοχή του Πειραιά, Ρέντη και Μοσχάτου, τονίζει: "Πολλά από τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας προέβαιναν στους αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας και αν το ΚΕΠΕΚ είχε εντονότερη δραστηριότητα".

Το ΕΚΠ επισημαίνει ότι και οι δυο φορείς δεν προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δε διαθέτουν την αναγκαία στελέχωση και υποδομή σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και των ίδιων των υπευθύνων.

Το ΕΚΠ ζητά την ενίσχυση των Επιθεωρήσεων και των ΚΕΠΕΚ, "δεδομένου ότι δεν μπορεί να μετρηθεί το κόστος ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό των εργατικών ατυχημάτων". Ζητά, επίσης, την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και στα ΚΕΠΕΚ, πράγμα που - όπως σημειώνει - θα συμβάλει στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους.

Για τη συζήτηση όλων αυτών των προβλημάτων, το ΕΚΠ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών, αφού - όπως είναι γνωστό - η αρμοδιότητα των Επιθεωρήσεων Εργασίας έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πράγμα που οδήγησε στην παραπέρα όξυνση των προβλημάτων ελέγχου και επιβολής της εργατικής νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ