Τρίτη 13 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Πρόγραμμα - φραγμός στην υπαλληλοποίηση

Συγκέντρωση της παράταξης σήμερα το μεσημέρι. Μέτρα στήριξης για τους νέους και έμμισθους δικηγόρους

Πρόγραμμα που απευθύνεται στη νέα γενιά των δικηγόρων, στους μαχόμενους και στους δικηγόρους με μικρά και μεσαία εισοδήματα, είναι αυτό της "Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης" (ΔΑΚ) με υποψήφιο πρόεδρο τον Βασίλη Δημόπουλο.

Το πρόγραμμα μπορεί να δώσει διέξοδο στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος, να συμβάλει στην αναβάθμιση του ΔΣΑ και στην αξιοπρέπεια του δικηγόρου, να βάλει φραγμό στην υπαλληλοποίηση και την περιθωριοποίησή τους.

Είναι η απάντηση στο "μοντέλο" του μεγαλοδικηγορικού γραφείου. Είναι η άλλη αντίληψη για τη δικηγορία, που προωθείται σήμερα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων δικηγόρων, εναντίον της συντριπτικής μάζας των μαχόμενων δικηγόρων. "Το μοντέλο αυτό, αναφέρεται στο πρόγραμμα της ΔΑΚ, οδηγεί στην υπαλληλοποίηση των νέων δικηγόρων, στην περιθωριοποίηση και στην αποβολή τους. Οδηγεί στην απώλεια της επιστημονικής οντότητας του δικηγόρου - υπαλλήλου. Στην απροσωποποίηση της σχέσης δικηγόρου - εντολέα". Βέβαια, για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, όπως επισημαίνει η ΔΑΚ, χρειάζεται να κινηθεί ο ΔΣΑ με διεκδικήσεις και αγωνιστική δράση.

Ο κίνδυνος από την εξάπλωση των μεγαλοδικηγορικών γραφείων, αναφέρεται στο πρόγραμμα, είναι σαφής τόσο για τον δικηγόρο με μικρά και μεσαία εισοδήματα, όσο και για τον πολίτη. Το μοντέλο αυτό άσκησης της δικηγορίας, καθιστά την υπεράσπιση και τη δικηγορία τεχνοκρατική και την απομακρύνει από τη μαχητική δικηγορία ρήξης με το κατεστημένο. Παράλληλα, η εξάπλωση των μεγαλοδικηγορικών γραφείων θα σημάνει και ακριβές νομικές υπηρεσίες, απρόσιτες στους εργαζόμενους. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τα περισσότερα μεγαλοδικηγορικά γραφεία διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με το κοινωνικο - οικονομικό κατεστημένο και ορισμένοι μάλιστα δικηγόροι εντάσσονται σ' αυτό.Γι' αυτή την κατάσταση δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών που οδήγησε με συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα στην ενίσχυση των μεγαλοδικηγορικών γραφείων, στην υπαλληλοποίηση και στην αποβολή από τον κλάδο χιλιάδων μαχόμενων δικηγόρων, μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, οδηγώντας τους στην υποαπασχόληση και στην ανεργία. Τέτοια μέτρα είναι ο φορολογικός νόμος και οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

"Η απάντηση της πλειοψηφίας των δικηγόρων απέναντι σε προκλήσεις, όπως η εξειδίκευση, η τεχνολογία, η γραμματειακή υποστήριξη κλπ., θα πρέπει να είναι η δημιουργία συλλογικών μορφών άσκησης της δικηγορίας, μορφών που θα εξασφαλίσουν την ισότιμη συνεργασία μεταξύ περισσότερων δικηγόρων, θα έχουν χαρακτήρα συνεργατικό και όχι μονοπροσωποκεντρικό και κεφαλαιουχικό", αναφέρεται στο πρόγραμμα της ΔΑΚ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι θέσεις και προτάσεις της ΔΑΚ για τους νέους και έμμισθους δικηγόρους, μιας και ο συνδυασμός αυτός εκπροσωπεί κυρίως τους δικηγόρους της νέας γενιάς, οι οποίοι εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες από άποψη οικονομική, εργασιακή και επιστημονική.

Οι νέοι και έμμισθοι δικηγόροι

Η ΔΑΚ πιστεύει ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ θα πρέπει να υποστηρίξει τους νέους δικηγόρους και να προτείνει ακόμη και νομοθετικά μέτρα όπως:

  • Θέσπιση κανονισμού πλαισίου συνεργασίας με εξασφάλιση κατώτατων ορίων αμοιβών και άλλων δικαιωμάτων.
  • Αύξηση και επέκταση των χορηγούμενων από το Ταμείο Νομικών, δανείων για οργάνωση γραφείου και βελτίωση των όρων χορήγησής τους.
  • Ειδική υπηρεσία στο ΔΣΑ η οποία θα συμβουλεύει τους νέους δικηγόρους σε επαγγελματικά ζητήματα.
  • Διεύρυνση των πόρων του Ταμείου Συνεργασίας και περιορισμός των δικαιούχων του, καθώς επίσης και κλιμάκωση του μερίσματος κατά δικηγορική αρχαιότητα.

Οι έμμισθοι δικηγόροι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ανεπαρκώς αμειβόμενοι και εντάσσονται στους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Ειδικά για τους έμμισθους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κυρίαρχο ζήτημα στήριξής τους είναι η εξασφάλιση της επαγγελματικής τους προοπτικής, η οποία κινδυνεύει από την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του ευρύτερου τομέα.

Στην κατεύθυνση της επαγγελματικής τους εξασφάλισης, η ΔΑΚ προτείνει τη δημιουργία ενιαίου θεσμού έμμισθων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με αναστολή του ελεύθερου επαγγέλματος, με εγγυήσεις μονιμότητας, ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο. Σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης δικηγορίας, αν τυχόν διακοπεί η έμμισθη σχέση.

Τα προβλήματα που απασχολούν τους νέους δικηγόρους, καθώς και εκείνους με μικρά και μεσαία εισοδήματα, θα συζητήσει σήμερα η ΔΑΚ σε συγκέντρωση - συνέντευξη Τύπου, στις 2.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γ. Γενναδίου 8 και Ακαδημίας 65, στον 7ο όροφο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ