Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι μάσκες έπεσαν

Τελικά οι μάσκες των κομμάτων του δικομματισμού, για τη "συμπάθειά" τους προς τους συνταξιούχους, έπεσαν πριν το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Ο"κοινωνικός διάλογος" που πρόσφερε στους συνταξιούχους στις 23.1.1995 ο τότε πρωθυπουργεύων υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος κατέληξε στην, άνευ αντικρύσματος, πρόταση του προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ για Διακομματική Επιτροπή.

Για την προχτεσινή συζήτηση μιλάμε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και τη διαμόρφωση των συντάξεων των άλλων ταμείων στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Οι ηθικοί αυτουργοί της περιθωριοποίησης και της καταδίκης των συνταξιούχων τα "βρήκαν". Να συστήσουν μια επιτροπή που ΘΑ μελετήσει το θέμα.

Και γιατί όχι Διακομματική θα αναρωτηθεί κάποιος;

Διότι οι συνταξιούχοι - ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις - έχουν κρυστάλλινη θέση, που υιοθετεί εν τω συνόλω της το ΚΚΕ. Να καταργηθούν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι - το επανέλαβε, εξάλλου, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος - που ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η "λυδία λίθος" του προβλήματος και τα υπόλοιπα αποτελούν υπεκφυγές, για να μην υπάρξει απάντηση στο βασικό αίτημα των συνταξιούχων.

Και τούτο γιατί οι θιασώτες - και οι συνάδοντες - με την ευρωιδέα δεν τολμούν να ομολογήσουν την υπόκλιση - και υπόκυψή τους - στις εντολές του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είχε όμως το θάρρος - κυνισμό στην ουσία - να το πει η πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, λέγοντας "Φέρτε τη "Λευκή Βίβλο"".

Ιδού, λοιπόν, ποια είναι η τύχη των συνταξιούχων: Ο "Προκρούστης" της "Λευκής Βίβλου". Σαν τα άλογα που τα σκοτώνουν όταν γηράσουν. Αυτό, και τίποτε άλλο, δεν ετοιμάζουν οι θερμοκέφαλοι του ευρωπαϊσμού για την περήφανη γενιά που πολέμησε στην Αλβανία, έγραψε το έπος της Εθνικής Αντίστασης και έκτισε την, κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ελλάδα.

Κι όσο για τον υπουργό Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλο - τον άλλοτε ηγέτη της Αντίστασης - που ζήτησε, λέει, στοιχεία απ' το ΙΚΑ για την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, ας μην κάνει τον - για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλο χαρακτηρισμό - ανήξερο. Τα ξέρει, όπως λέει ο ίδιος, "χαρτί και καλαμάρι".

Οταν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ (9.11.1995) αποφάνθηκε ομόφωνα υπέρ του αιτήματος των συνταξιούχων είχε και την οικονομική μελέτη για το κόστος αυτής της ρύθμισης: Δηλαδή για να ισχύσει από 1.1.1996 η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων γήρατος και αναπηρίας (είναι 16,7 ΗΑΕ με βασικό μεροκάματο 5.338) και των συντάξεων λόγω θανάτου (είναι 15 ΗΑΕ) χρειάζονται 111 δισ. δραχμές. Για την αύξηση των κατωτάτων ορίων, έλεγε η ίδια οικονομικοτεχνική μελέτη, των συντάξεων κατά ένα ΗΑΕ χρειάζονται 35 δισ. Και ζητούσε να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ιδού, λοιπόν, το... κόστος, κύριε υπουργέ.

Γιατί, αν οι διεστραμμένοι εγκέφαλοι της κυβέρνησης σκέφτονται να κάνουν και πάλι ψευτο-κοινωνική πολιτική - όπως έκαναν με το εφάπαξ βοήθημα της μισής σύνταξης στις 31.3.1996 για το ξύλο απ' τα ΜΑΤ και φόρτωσαν το ΙΚΑ με 23 δισ. - ε, μη νομίσουν ότι οι συνταξιούχοι θα το χάψουν.

Είπαμε, οι μάσκες έπεσαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογική απάτη (2000-04-07 00:00:00.0)
Πρόκληση οι "παροχές" στους συνταξιούχους (1999-09-03 00:00:00.0)
Τα κατώτερα όρια και η αποσύνδεση (1996-06-09 00:00:00.0)
Μέτωπο υπεράσπισης των συντάξεων (1996-06-06 00:00:00.0)
"Θα δούμε, θα δούμε" για τις συντάξεις (1996-06-01 00:00:00.0)
Πικετοφορίες συνταξιούχων σε Αθήνα και Πειραιά (1996-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ