Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΘΗΝΩΝ
"Κάλπικη" η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Την παρέμβαση της Τράπεζας Ελλάδας ζητά η ΟΤΟΕ

Την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας ως εποπτικού οργάνου, ζητά η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), με αφορμή την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αθηνών, η οποία ελέγχεται από τον κορεατικό κολοσσό HANWHA. Τη θέση αυτή, την οποία ασπάζεται και ο Σύλλογος των Εργαζομένων στην Τράπεζα Αθηνών, η ΟΤΟΕ με ανακοίνωσή της την αιτιολογεί με το σκεπτικό ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν προχώρησε σε πραγματική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά σύναψε δάνειο - το οποίο βέβαια αργότερα θα κληθεί να αποπληρώσει, επιβαρύνοντας εκ νέου την ήδη άσχημη χρηματοοικονομική της θέση, καθώς είναι η μοναδική δραστηριοποιούμενη στην Ελλάδα τράπεζα που εμφανίζει ζημιές στα αποτελέσματα χρήσης της.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού της τράπεζας, μέσω αύξησης των κεφαλαίων της, διαπιστώθηκε πρωτύτερα από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία σε έλεγχο που διενήργησε διαπίστωσε μεγάλο αριθμό επισφαλειών και άσχημη σύνθεση χαρτοφυλακίου. Ενώ, λοιπόν, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αθηνών ήταν επιτακτική, οι Κορεάτες διοικητές προτίμησαν να την καλύψουν με δάνειο, το οποίο μάλιστα και χρησιμοποίησαν όχι για να εξυγιάνουν αυτό καθαυτό το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αλλά για να... αγοράσουν άλλη τράπεζα στην "ανερχόμενη" καπιταλιστικά Ουγγαρία!

Ευνόητο, επομένως, είναι ότι η ανάγκη πραγματικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και η επακόλουθη επαναφορά της τράπεζας σε αναπτυξιακή και κερδοφόρα πορεία είναι βασικός όρος επιβίωσής της. Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΤΟΕ καλεί την Τράπεζα της Ελλάδας να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια παρέμβασής της,ώστε να διασφαλιστεί η διαφανής και αποτελεσματική λειτουργία της Τράπεζας Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ