Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επανακοστολόγηση της χημειοθεραπείας

Ερωτήματα του υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΣΥ, που μπορούν να αποβούν εις βάρος ευαίσθητων ομάδων

Περίεργα ερωτήματα που μπορούν να αποβούν εις βάρος των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού έχει το υπουργείο Υγείας, επειδή ζητά απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) την επανακοστολόγηση των χημειοθεραπειών των καρκινοπαθών και των μεταγγίσεων αίματος για άτομα που προσέρχονται για λίγες ώρες στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από προβλήματα που ανέκυψαν με την οικονομική κάλυψη της χημειοθεραπείας καρκινοπαθών, σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονής, έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, Β. Γολεμάτη και ζητά να αποφανθεί το ΚΕΣΥ για την κοστολόγηση της χημειοθεραπείας των καρκινοπαθών, όσο και για την επανακοστολόγηση των μεταγγίσεων αίματος σε ασθενείς που κάνουν περιοδικές και σε τακτό χρόνο μεταγγίσεις. Η παροχή φροντίδων αυτής της κατηγορίας ασθενών αφορά ολιγόωρη παραμονή τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Εκ προοιμίου σημειώνουμε ότι η θεραπεία της χημειοθεραπείας είναι πανάκριβη και η κοστολόγησή της μπορεί να έχει επιπτώσεις σε δύο κατευθύνσεις: Τόσο στους ίδιους τους ασθενείς, όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η επιπλέον κοστολόγηση θα επιβαρύνει όποιον πληρώνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ερώτημα που έθεταν γνώστες του θέματος ήταν τι θα γίνει με τους άπορους καρκινοπαθείς, οι οποίοι πλήρωναν περίπου 25.000 δραχμές και είχαν τη θεραπεία στο σύνολό της. Με μια νέα κοστολόγηση, σημείωναν, οι άποροι θα βρεθούν μπροστά στην αδυναμία να πληρώσουν και τις ελάχιστες δαπάνες.

Οσον αφορά στις μεταγγίσεις, οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι μια επανακοστολόγηση θα οδηγήσει σε μια ακόμα εκροή προς τους ιδιώτες κεφαλαίων του δημοσίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ