Παρασκευή 16 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Καταργούνται τα ιδιωτικά συμφωνητικά

Μη νόμιμα τα ιδιωτικά συμφωνητικά αθλητών, σύμφωνα με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο για τους καλλιτέχνες και τους αθλητές

Τέλος στα ιδιωτικά συμφωνητικά στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο για τους καλλιτέχνες, το οποίο θα συζητηθεί την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, η παράγραφος 8 που προστίθεται στο άρθρο 82 του Ν. 2238/1994 επεκτείνεται και "στα συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ αμειβομένου αθλητή ή προπονητή και οποιουδήποτε τρίτου, καθώς και για αμοιβές ή μισθούς που καταβάλλονται στα πρόσωπα αυτά".

Σύμφωνα με την παράγραφο 8, κάθε συμφωνητικό θα πρέπει να κατατίθεται από τον αντισυμβαλλόμενο εντός δέκα ημερών στον προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας του, σε τρία αντίτυπα. Σ' αυτό θα περιλαμβάνονται ο χρόνος έναρξης, η διάρκεια της σύμβασης και το ποσόν της αμοιβής. Αν δεν τηρηθεί η παραπάνω διαδικασία ή τα στοιχεία είναι ανακριβή, επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόστιμο για κάθε παράβαση 200.000 μέχρι 800.000 δρχ.

Τα ιδιωτικά συμφωνητικά είναι "ανίσχυρα και δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα", σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κι αλίμονο στον αθλητή που θα το προσκομίσει στο δικαστήριο ή στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών για να δικαιωθεί. Το πρόστιμο είναι βαρύ κι ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ακόμα μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα, "σε περίπτωση υπογραφής αντιγράφου (ιδιωτικής συμφωνίας), από το οποίο προκύπτει ότι συμφωνήθηκε ή καταβλήθηκε ποσό αμοιβής διαφορετικό από εκείνο που αναφέρεται στο συμφωνητικό που κατατέθηκε στον προϊστάμενο της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας, ανεξάρτητα από τις άλλες κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο, επιβάλλεται σε κάθε αντισυμβαλλόμενο πρόστιμο ίσο με το 50% της διαφοράς του ποσού της αμοιβής που αναγράφεται στο αντίγραφο και του ποσού που αναγράφεται στο συμφωνητικό".

Με λίγα λόγια, η διαφορά των δύο συμφωνητικών θα πηγαίνει κατευθείαν στο ταμείο της εφορίας, ενώ ο αθλητής θα καλείται επιπλέον να πληρώσει και πρόστιμο.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ